Pianistul și compozitorul Ludovico Einaudi - 'Underwater' - CD Review, 15 martie 2022

În data de 21 ianuarie 2022 a fost lansat cel mai nou album al lui Ludovico Einaudi, compozitor și pianist italian care a studiat cu Luciano Berio în anii 1980 și a început cariera compunând piese clasice cu influențe pop, rock și world-music. În timp a devenit unul dintre cei mai faimoși creatori contemporani, muzica sa asociată adesea stilului minimalist și muzicii de film fiind meditativă, simplă și introspectivă. Muzicianul a lansat până acum 20 de albume vândute în milioane de exemplare. Recentul său disc se intitulează Underwater și a apărut la casa Decca. Este primul album al lui Ludovico Einaudi pentru pian solo din ultimii 20 de ani, "un manifest pentru viață în acest timp în care lumea din jurul muzicianului a fost tăcută", am citat din bookletul acestui album, care cuprinde 12 piese caracterizate printr-o atmosferă intimă, calmă și contemplativă.

"Underwater este un sunet din alt loc, un sunet în care mă cufund, înot liber, fără gânduri, fără grabă, un sunet hypnotic, timpul să rămâi, să schimbi, să iubești, un tip pur", în acest fel își caracterizează noul album compozitorul și pianistul Ludovico Einaudi. Discul a fost înregistrat în perioada în care muzicianul a fost izolat în locuința sa din Italia. Lucrând fără să îi fie distrasă atenția în niciun fel, fără obișnuitele obligații care îi ocupau agenda, Einaudi a avut timp să se cufunde în compoziție: "Am simțit un simț al libertății de a mă abandona în mine însumi și a de a lăsa muzica să curgă într-un mod diferit. Nu a existat niciun filtru între mine și ceea ce cântam la pian. Iar ceea ce a ieșit mi-a părut foarte pur.", spune Ludovico Einaudi.

Așa cum mărturisește Ludovico Einaudi, și-a dorit de mulți ani să scrie și să înregistreze un album de piese pentru pian solo, dar avea nevoie de mediul potrivit și de timpul pentru a se dedica întru totul acestui program. Agenda sa plină de turnee și de proiecte din domeniul muzicii de film a fost mereu o piedică în realizarea discului pe care și-l dorea. Însă izolarea din perioada pandemiei i-a oferit această oportunitate, de a compune pentru pian într-un mod simplu, direct, fără tehnologie, fără interferențe. Doar Ludovico Einaudi și pianul său. Muzicianul spune că acest album reprezintă un spațiu pe care îl imaginează liber, fără granițe, un moment de reflecție, o metaforă, expresie a unei dimensiuni fluide, o muzică naturală, intimă și personală.

Larisa Clempuș