Cvartetul "Face à Face" - albumul "On the Other Side" - CD Review, 8 martie 2022

Într-o zi de 8 martie, un cvartet feminin, o nouă casă de discuri. Quatour Face à face înființat încă din anul 2009 propune o distribuție inedită - două piane și percuții, focalizate asupra repertoriului contemporan, sau cum este cazul primului album lansat în 10 decembrie 2021 sub această nouă siglă Scala Music, asupra unor aranjamente inedite semnate Peter Sadlo: George Gershwin - "Un American la Paris", Leonard Bernstein - "Poveste din cartierul de vest" și o nouă lucrare semnată Alexandros Markeas, "Outside Rhythms".

Este în esență un album ritmic, în care putem accesa sonor și pianele ca instrumente de percuție, într-o explozie de creativitate și energie debordante. Este o plăcere să redescoperi partituri clasice ale repertoriului american într-o alcătuire timbrală diferită, rescrise, reinterpretate cu aceste accente ce țin de fascinația și forța primordială a ritmului. Este o plăcere în egală măsură să o descoperim și pe Mara Dobrescu în miezul acțiunii, pianistă formată în România cu Gabriela Stepan, absolventă ca și partenerele ei de dialog a Conservatorului Național Superior de Muzică din Paris, unde a lucrat cu Gérard Frémy, apoi și-a continuat perfecționarea cu Theodor Paraschivesco, urmând și un master de muzică contemporană la Conservatorul din Geneva. Pun acum în valoare doar această componentă camerală a carierei pianistei Mara Dobrescu, acum în compania pianistei Géraldine Dutroncy și a unui duo de percuții - Hélène Colombotti și Elisa Humanes .

Recunoaștem armonii, ritmuri însă toate într-o nouă haină, absolut surprinzătoare. Remarc implicarea extraordinară a celor patru interprete în demersul sonor generat de aranjamentele pentru două piane, xilofon, baterie și alte percuții, culorile, caracterul dansant, rigoarea ritmică, pasiunea transmisă ascultătorului într-o euritmie sincronizată (mă refer și la filmulețele care apar pe youtube) . Intervine și experiența - "West side story" de Leonard Bernstein în această nouă formulă, a fost prezentată în concerte de Cvartetul "Face à face" încă din anul 2017.

Este deja cunoscută colaborarea celor patru interprete cu autori contemporani - spre exemplu au interpretat Opera pentru copii "L'Enfant et la Nuit" de Franck Villard sau Opera de cameră "Un Retour" de Oscar Strasnoy, comandată de Festivalul Aix-en-Provence. Albumul "On the Other Side" cuprinde și o lucrare contemporană - "Outside Rhythms" de Alexandros Markeas, un autor de origine greacă, format în arealul muzicii spectrale, promotor al improvizației generative, folosind tehnici multimedia și adesea interacționînd cu lumea teatrului contemporan. O audiție pe care v-o recomandăm dincolo de ritmurile și teritoriile deja binecunoscute nouă tuturor.

Marina Nedelcu