Harpista Magdalena Hoffmann - albumul "Nightscapes" - Music box, 7 martie 2022

Un album lansat de casa Deutsche Grammophon pe 11 februarie: Nightscapes – Peisaje de noapte – cu harpista Magdalena Hoffmann.

O întreprindere curajoasă: un album pentru harpă solo, instrument cunoscut mai degrabă ca parte a orchestrei, decât ca o prezență solistică pe scenele de concert. Însă, de-a lungul istoriei, au fost mai multe nume care au impus acest instrument și în versiunea solo – printre ei, Nicanor Zabaleta, harpistul stins din viață în anul 1993, care a vândut de-a lungul carierei peste 3 milioane de discuri. Nicanor Zabaleta a înregistrat pentru Deutsche Grammophon, aceeași casă cu care a semnat un contract de exclusivitate și Magdalena Hoffmann în 2021, primul disc apărut în cadrul acestei colaborări fiind Nightscapes, înregistrat la Berlin în 2020 și 2021.

Magdalena Hoffmann este o tânăra și frumoasă harpistă germană, care din 1 noiembrie 2018 este parte a Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze din Munchen. A studiat la Dusseldorf, Londra și Munchen; înainte de angajamentul la valoroasă orchestră a radiodifuziunii din Munchen, a făcut parte din orchestra simfonică din Tirol și a dezvoltat mai multe proiecte camerale și solo, ce au pus în lumină atât virtuozitatea ei, cât și latura nonconformistă a personalității sale. Playlistul pe care-l administrează pe spotify – The Classical Takeover Magdalena Hoffmann – are în prezent aproape 76.000 de următori.

Pentru primul ei album la Deutsche Grammophon, Magdalena Hoffmann a optat pentru tema nopții și a peisajelor nocturne. „Noaptea, totul devine mai intim”, afirmă ea, Întunericul încurajează căutarea interioară, în timp ce sufletul își întinde aripile, ca și imaginația. Visând sau stând treaz noaptea, limitările pe care mintea noastră le simte în cursul zilei, par să dispară departe”.

Harpa – un instrument cu un sunet a cărui frumusețe o redescoperim grație acestui disc al harpistei Magdalena Hoffmann. Nu sunt prea mulți harpiștii la nivel mondial care au propus de-a lungul timpului asemenea proiecte îndrăznețe, mai ales acum, într-o piață discografică afectată de pandemie și migrarea spre mediul digital, exclusiv. Sunetul Magdalenei Hoffmann are o calitate deosebită, fără nicio impuritate; iar muzicalitatea și sensibilitatea ei nu pot decât să emoționeze. Dacă erați în căutarea unui album care să vă scoată din realitatea zilelor triste pe care le trăim, iată-l: Nightscapes cu harpista Magdalena Hoffmann.

Cristina Comandașu