Ludmila Berlinskaya și Arthur Ancelle - CD Review, 4 martie 2022

Un album înregistrat în aprilie 2021 și lansat în 21 ianuarie 2022 la casa de discuri Melodiya. CD-ul cuprinde creații pentru două piane semnate de George Gershwin și Alexander Tsfasman. Interpreți sunt soții Ludmila Berlinskaya și Arthur Ancelle, pianiști care formează de mulți ani un duo de succes și au înregistrat până acum 11 albume. Motivul pentru alegerea pieselor de George Gershwin și Alexander Tsfasman este explicat în textul de prezentare a albumului de Ludmila Berlinskaya și Arthur Ancelle care amintesc faptul că Gershwin s-a născut în 1898 într-o familie de evrei care a părăsit Rusia pentru America și a devenit celebru în lumea muzicii clasice și a jazzului. Iar Tsfasman, mai puțin cunoscut astăzi, s-a născut în 1906 în Ucraina, a studiat la Conservatorul din Moscova și a fost un virtuoz al pianului. Treptat, a descoperit jazzul și l-a dezvoltat în stilul său unic. Unul dintre fondatorii scenei de jazz din fostul spațiu sovietic, Alexander Tsfasman a fost un admirator fervent al muzicii lui George Gershwin. Așadar, legătura dintre cei doi mari compozitori și pianiști este reprezentată de influența jazzului în muzica lor.

Fiica violoncelistului Valentin Berlinsky - fondator al celebrului Cvartet Borodin, Ludmila Berlinskaya, s-a născut la Moscova în anul 1960. Încă din copilărie a fost înconjurată în familie de personalități ale artei muzicale, precum Dmitri Șostakovici, Mstislav Rostropovici sau David Oistrah și a studiat la Școala Gnesin, apoi la Conservatorul din Moscova. A susținut concerte pe marile scene ale Rusiei, iar în 1989 s-a mutat la Paris și a devenit o specialistă în muzica de cameră. A colaborat cu artiști renumiți precum Gautier Capucon, Cvartetele Modigliani și Danel, David Geringas și Sarah Nemțanu. Tot la Paris Ludmila Berlinskaya l-a cunoscut pe cel de-al treilea soț al său, care i-a fost și elev, pianistul francez Arthur Ancele, alături de care formează un duo de succes atât în viață cât și pe scenă. Cei doi muzicieni susțin recitaluri împreună și înregistrează discuri. Au primit până acum, pentru albumele lor, premii și distincții din partea publicațiilor Gramophone, Le monde, Liberation și Choc Classica. Cel mai recent disc al lor, apărut în 21 ianuarie, a fost lansat cu prilejul împlinirii unui deceniu de la formarea duoului Berlinskaya - Ancelle.

Cei doi muzicieni scriu în textul de prezentare a albumului că provocarea pe care au întâmpinat-o în interpretarea lor a fost să creeze un stil unic, un amestec de jazz și muzică clasică, păstrând virtuozitatea pianistică, subtilitatea scriiturii, paleta coloristică și acuratețea, la fel ca atunci când abordează repertoriul clasic; în egală măsură să găsească relaxarea și swingul care nu vin firesc pentru un interpret de muzică clasică. "Am învățat cum să schimbăm tușeul, cum să ascultăm muzica într-un fel diferit, am experimentat lejeritatea improvizatorică în detrimentul preciziei ritmice.", spun pianiștii Ludmila Berlinskaya și Arthur Ancelle, care ne propun o interpretare captivantă, originală, complexă ritmic și dinamic, bine articulată și ancorată în practicile jazzistice din prima jumătate de secol XX.


Larisa Clempuș