Violonista Solomiya Ivakhiv și Orchestra Națională Simfonică a Ucrainei, dirijor Volodymyr Sirenko: albumul 'Poems & Rhapsodies' - CD Review, 28 febr.-1 martie 2022

În 11 februarie 2022, a fost lansat albumul înregistrat în iulie 2019, la sala de concerte a Radiodifuziunii din Kiev, de violonista Solomiya Ivakhiv și Orchestra Națională Simfonică a Ucrainei, cu Volodymyr Sirenko la pupitrul dirijoral. Albumul, inclus în proiectul Discurile anului 2022 la Radio România Muzical, cuprinde poeme și rapsodii pentru vioară și orchestră semnate de compozitori romantici binecunoscuți - Ernest Chausson, Camille Saint-Saens și Ralph Vaughan Williams, precum și două partituri scrise de compozitori ucraineni de secol XX: Myroslav Skoryk și Anatoly Kos-Anatolsky. Un program interesant, care pune în valoare calitățile violonistei Solomiya Ivakhiv: tehnică impecabilă, lirism, inteligență muzicală și sensibilitate.

"Interpretarea Solomiyei Ivakhiv are un farmec distinctiv, subtil și profunzime. Ea nu conduce partitura, nici nu o urmărește, ci o face să strălucească", nota publicația Daily Freeman din New York despre tânăra violonistă și profesoară născută la Kiev și stabilită în Statele Unite ale Americii. Având o bogată carieră concertistică, muziciana este, din anul 2010, director artistic al seriei de concerte Music at the Institute din New York și predă vioara și viola, conducând catedra de coarde din cadrul Universității Connecticut. În ultimii ani a susținut cursuri de măiestrie la instituții de prestigiu din Statele Unite ale Americii, precum universitățile Yale, Columbia și la Conservatorul din Boston. În ceea ce privește activitatea sa discografică, Solomiya Ivahiv a avut un succes deosebit cu albumul său de debut în anul 2016, un disc cu muzică de cameră din repertoriul ucrainean, urmat în anii 2019 și 2020 de două CD-uri care cuprind concerte de Felix Mendelssohn, Johann Nepomuk Hummel și Joseph Haydn înregistrate împreună cu Orchestra Națională Slovacă dirijată de Theodore Kuchar. Bucurându-se încă de ecourile pozitive după apariția acestor albume, violonista ucraineană lansează iată acest nou album - "Poeme și Rapsodii" la casa americană Centaur Records - o colecție inedită de lucrări romantice și contemporane, piese de o frumusețe aparte care se potrivesc cu spiritul meditativ și cu lirismul ce caracterizează interpretările Solomiei Ivakhiv.

Larisa Clempuș