Orchestra de Cameră din Zurich, dirijor Daniel Hope - albumul 'America' - Music box, 21 februarie 2022

Un album lansat pe 4 februarie, sub sigla casei Deutsche Grammophon, semnat de violonistul Daniel Hope și Orchestra de Cameră din Zurich: muzicianul britanic este director artistic al acestui ansamblu din 2016. Albumul se intitulează simplu: America și conține piese emblematice pentru repertoriul american, în aranjamente clasice sau de jazz.

Cariera lui Daniel Hope, celebrul violonist britanic stabilit la Berlin, este strânsă legată de spațiul american. Daniel Hope a fost ultimul violonist al celebrului trio american Beaux Arts – fondat în 1955. Hope a activat în acest ansamblu între anii 2002 și 2008. Apoi, din 2003, Daniel Hope a fost director artistic asociat al Festivalului din Savannah – cel mai important eveniment artistic din Georgia. Iar din 2018, după ce a fost concertmaistru al ansamblului, Daniel Hope a devenit și director muzical al New Century Chamber Orchestra, ansamblu care activează în San Francisco și își propune să găsească noi căi de explorare ale muzicii culte.

Iată, așadar, o întreagă experiență de viață a lui Daniel Hope, legată de America – strălucit pusă în lumină de o suită pentru vioară, orchestră de cameră și trio de jazz pe teme celebre de George Gershwin.

Probabil că ați urmărit măcar o dată seratele lui Daniel Hope din sufrageria casei sale din Berlin – evenimente emblematice în 2020 și 2021, printre cele mai importante proiecte derulate la nivel internațional, menite să țină în viață muzica bună. Și dacă ați urmărit, este imposibil să nu fi observat personalitatea caldă și deschiderea lui Daniel Hope, noblețea sa britanică și profesionalismul în calitate de muzician. Vă invit să-i vedeți și poza de pe coperta discului America” – îmbrăcat în smoking, având în fundal o mașină retro; îl vedem parcă pe Marele Gatsby – personaj iconic al literaturii americane; avem în față o imagine a Americii bunului gust, așa cum se reflectă ea și în muzica lui Leonard Bernstein și a celebrei povești din cartierul de vest.


Cristina Comandașu