Violonistul Fedor Rudin și pianistul Boris Kuznețov - albumul "Heritage" - CD Review, 15 februarie 2022

"Heritage" este titlul celui mai recent album lansat de violonistul Fedor Rudin, artist de origine ruso-franceză, care aduce prin această realizare discografică un tribut muzicii din țara în care s-a născut și celei din țara de adopție, Franța. Discul include creații moderne din repertoriul rus și din cel francez, înregistrate alături de pianistul Boris Kuznetsov. Împreună cu acesta, Fedor Rudin ne oferă o interpretare rafinată, sensibilă, impecabilă din punct de vedere tehnic. Înregistrat în vara anului trecut, la Stuttgart, și lansat în 19 noiembrie la casa Orchid Classics, albumul "Heritage" cuprinde piese scrise la mijloc de secol XX de compozitorii Edison Denisov, Dmitri Șostakovici și Serghei Prokofiev, precum și o înregistrare în premieră pe disc - Preludiu și Duo din opera "Rodrigue et Chimene" de Claude Debussy, o operă nefinalizată bazată pe un libret de Catulle Mendes, care datează din anii 1890, perioadă de tinerețe a compozitorului. Această creație lirică a fost interpretată o singură dată în anul 1993 la Opera din Lyon. Atunci, compozitorul Edison Denisov, un mare admirator al lui Debussy, a finalizat și a orchestrat opera. Iar mai recent, violonistul Fedor Rudin a realizat un aranjament pentru vioară și pian al acestei piese, înregistrând-o alături de pianistul Boris Kuznezov.

Pe acest disc sunt incluse și trei creații originale semnate de Edison Denisov, compozitor anvangardist rus, care a studiat la Conservatorul din Moscova și a fost sprijinit de Dmitri Șostakovici. Ulterior a devenit profesor de compoziție la aceeași instituție din capitala rusă și a fost ales președintele Asociației de Muzică Contemporană din Moscova. Iar în ultimii ani ai vieții s-a mutat la Paris, acolo unde s-a stins din viață în anul 1996.

Violonistul Fedor Rudin, nepot al compozitorului Edison Denisov, s-a născut la Moscova în anul 1992 și a crescut la Paris, iar mai târziu a studiat vioara cu Zakhar Bron, Pierre Amoyal și Boris Kushnir. A susținut concerte pe scene prestigioase din Paris, New York și Viena, colaborând cu dirijorii Vladimir Jurowsky, Lorenzo Viotti, Riccardo Muti și Andris Nelsons. În anul 2021, muzicianul și-a finalizat și studiile de dirijat la Universitatea de Muzică din Viena. Fedor Rudin are o bună colaborare artistică cu pianistul Boris Kuznetsov, care este născut tot la Moscova și a studiat la Academia Gnesin, iar la vârsta de opt ani s-a mutat la Hanovra, acolo unde și-a finalizat studiile. În prezent este profesor de pian și muzică de cameră la Universitatea de Muzică Mendelssohn din Leipzig și este pianist oficial acompaniator în cadrul concursurilor ARD de la München, Joseph Joachim din Hanovra și Regina Elisabeta de la Bruxelles.