Soprana Lise Davidsen și pianistul Leif Ove Andsnes - lieduri de Edvard Grieg - Music box, 7 februarie 2022

Un disc lansat de casa Decca pe 7 ianuarie 2022, cu numeroase recenzii laudative la nivel internațional. Gramophone, Financial Times, The Times și The Sunday Times s-au întrecut în a lăuda discul semnat de soprana Lise Davidsen și pianistul Leif Ove Andsnes, cu lieduri de Edvard Grieg, înregistrat în septembrie 2021 la Bodo, o mică localitate în nordul Norvegiei, spațiu ce i-a inspirat pe cei doi muzicieni. 

Lieduri de Edvard Grieg - compozitorul național al Norvegiei, cu doi dintre cei mai importanți interpreți ai Norvegiei de astăzi, soprana Lise Davidsen și pianistul Leif Ove Andsnes: încă de la început, premisele unei producții impresionante erau deja evidente. Lise Davidsen, care pe 8 februarie 2022 împlinește 35 ani, a devenit o vedetă a scenelor internaționale în ultimii ani, după ce a câștigat laurii concursului Operalia, în 2015. Are un timbru special de soprană dramatică, ceea ce-i permite să abordeze dificilele roluri wagneriene; a început colaborarea cu casa Decca în 2019, pe primul disc a propus arii și lieduri de Wagner și Strauss, pe al doilea, în 2021, arii și lieduri de Wagner, Verdi și Beethoven - discuri care au câștigat mai multe premii și nominalizări. 

Numele lui Leif Ove Andsnes, este binecunoscut - un celebru solist de 51 ani, care nu a ocolit nici ipostaza de acompaniator; în ultimii ani a înregistrat lieduri, de exemplu, cu Matthias Goerne și Ian Bostridge. 

Iar liedurile de Grieg, interpretate de doi mari muzicieni norvegieni, sună, așa cum era de așteptat, admirabil. 

Sunt în asentimentul criticilor internaționali care au scris laudativ despre acest disc. Este imposibil să nu admiri nu doar frumusețea vocii Lisei Davidsen, dar și inteligența ei, modul cum își conduce vocea, pliându-se pe text, nuanțele de piano care îți taie respirația, expresivitatea care trece dincolo de cuvinte. Nicio asperitate, niciun sunet care nu e la locul lui. Iar Leif Ove Andsnes este, așa cum era de așteptat, un redutabil partener, care urmărește atent și cu multe subtilități atât textul lui Grieg, cât și vocea solistei; nu doar un comentator, ci un adevărat actor. Într-adevăr, absolut admirabil!

Cristina Comandașu