Pianistul Bruce Liu - Music box, 31 ianuarie 2022

Un disc lansat sub sigla casei Deutsche Grammophon pe 19 noiembrie 2021: discul de debut al pianistului Bruce Liu, câștigător al concursului Chopin de la Varșovia, ediția 2021. Între acest celebru concurs pentru pian, printre primele cotate în lume, și casa Deutsche Grammophon există un protocol de colaborare: înregistrările realizate de câștigătorul competiției în timpul concursului sunt editate imediat pe disc - exact aceste înregistrări sunt prezente pe discul lansat pe 19 noiembrie 2021. 

Cine este Bruce Liu? Pianistul canadian născut în 1997 care la vârsta de 21 ani a cucerit premiul I la Concursul Chopin de la Varșovia. O performanță notabilă, care îl plasează alături de alți pianiști celebri dintr-o listă ce-i include pe Maurizio Pollini, Martha Argerich, Krystian Zimerman, Rafal Blechacz și Seong Jin Cho. 

Bruce Liu, născut la Paris din părinți chinezi, a început studiul pianului la vârsta de 8 ani, și în prezent este student la Universitatea de Montreal. A câștigat mai multe premii și a cântat concerte alături de orchestre europene și americane, însă, cu siguranță, marea lui realizare, până în prezent, este câștigarea premiului I la Concursul Chopin de la Varșovia. A fost în toamna anului 2021 atât preferatul publicului, cât și al juriului, singurul concurent dintre cei aproape 90 care a fost selectat de juriu unanim pentru promovarea în etapele superioare ale concursului, la fiecare etapă - 3 în total. 

Concursul Chopin este unul dintre cele mai importante la nivel mondial: se organizează odată la 5 ani, cu o istorie ce a pornit în 1927, întreruptă doar de al doilea război mondial și pandemia COVID 19: ediția a XVIII-a trebuia să se desfășoare în 2020, însă a avut loc un an mai târziu, între 2 și 23 octombrie 2021. A fost o ediție, am putea spune, dominată de Bruce Liu, preferatul publicului și al juriului. Revista britanică Gramophone scria în decembrie 2021 despre discul cu înregistrările realizate de Bruce Liu în timpul competiției: "Uitați de concursul Chopin și ascultați-l pur și simplu ca pe unul dintre cele mai deosebite recitaluri Chopin din ultimii ani, plin de maturitate, caracter și scop". 

Fără îndoială, Bruce Liu este un pianist valoros și foarte talentat; înregistrările de pe acest disc relevă interesul său pentru detalii și șlefuirea fiecărui sunet în parte. Însă aș spune că e ușor prea previzibil în alegerile sale muzicale și nici nu are încă capacitatea aceea de a te ține cu sufletul la gură, chiar și într-o înregistrare, ceea ce a reușit însă în recitalurile sale live. Dar este încă foarte tânăr, așa că da, așteptăm cu interes pe scena mare internațională un nou nume de referință, care confirme încrederea investită în el, odată cu câștigarea unui premiu atât de important, cum este cel de la Concursul Chopin.

Cristina Comandașu