Integrala lucrărilor pentru violoncel și orgă. Piese de Oskar Wermann, Gustav Merkel și Max Reger, interpretate de Hannah Vinzens și Gordon Safari - CD Review, 26 și 27 ianuarie 2022

Cercetarea repertoriului original pentru violoncel și orgă conduce către orașul Dresda, care are o tradiție muzicală extraordinară încă din secolul al 18-lea, atunci când orchestra curții regale Hofkapelle a fost condusă de compozitori celebri precum Heinrich Schütz, Jan Zelenka sau Johann Adolph Hasse. Tot la Dresda au activat în perioada romantică doi compozitori care s-au bucurat de succes, însă au căzut în uitare de la începutul secolului trecut: Oskar Wermann și Gustav Merkel, muzicieni care au lăsat în urma lor un număr însemnat de partituri de o certă valoare. Creațiile lor pentru violoncel și orgă, o combinație interesantă și foarte expresivă de instrumente, erau cântate pe teritoriul Germaniei în a doua parte a secolului al 19-lea. Ele au fost redescoperite și înregistrate în premieră de violoncelista Hannah Vinzens și organistul Gordon Safari - doi tineri muzicieni care își desfășoară activitatea la Salzburg. Albumul lor, înregistrat în septembrie 2020 la Christuskirche din Dresda, a fost lansat în 26 noiembrie 2021, la casa germană de discuri Dabringhaus und Grimm.

Piesele incluse pe acest album au fost compuse în a doua jumătate de secol 19, atunci când violoncelul se bucura de o popularitate imensă, sunetul său plin și pasional fiind potrivit cu spiritul romantic. Însă combinarea sa cu timbrul orgii de biserică este un lucru inedit, alăturarea celor două instrumente conferind un caracter sacru muzicii de cameră. Violoncelista Hannah Vinzens și organistul Gordon Safari interpretează acest repertoriu expresiv, cu varietate timbrală și intensitate emoțională.

Hannah Vinzens este o tânără muziciană cu origini elvețiene și germane, stabilită în prezent la Salzburg. A studiat la Guildhall School din Londra, la Academia de Muzică din Basel și la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Activitatea sa se împarte în mai multe planuri - susține concerte de muzică de cameră, turnee și înregistrări radiofonice, a lansat numeroase albume, abordând un repertoriu divers - de la muzica barocă la cea romantică. Pasionată de instrumentele istorice, Hannah Vinzens cântă pe un valoros violoncel napoletan construit în anul 1756. Artista este codirector al ansamblului BachWerkVokal din Salzburg, împreună cu Gordon Safari, organist alături de care a înregistrat recentul său disc. Acesta este și un apreciat dirijor și compozitor, care a studiat la Universitatea de Muzică din Hanovra, a câștigat numeroase premii în concursuri muzicale internaționale și predă la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Gordon Safari și Hannah Vinzens susțin recitaluri împreună și au lansat iată acest admirabil album, fiind implicați în redescoperirea repertoriului mai puțin cunoscut pentru instrumentele lor - violoncel și orgă.