Anton Bruckner - Simfonia a IV-a - Music box, 13 decembrie 2021

Vă propun un disc lansat pe 19 noiembrie 2021, semnat de Orchestra Filarmonicii din Viena, sub bagheta lui Christian Thielemann - o apariție a casei Sony, înregistrarea fiind realizată în timpul unui concert susținut în 2020 la festivalul de la Salzburg.

Revista britanică Gramophone a notat cu marca "Editor's choice" acest album, în luna noiembrie, remarcând atât frumusețea interpretării, cât și calitatea lucrării interpretate în sine, unul dintre cele mai glorioase din repertoriul lui Anton Bruckner, adică Simfonia a IV-a în Mi bemol major "Romantica".

Christian Thielemann a ales versiunea critică îngrijită de Robert Haas pentru această simfonie - în anii treizeci ai secolului XX, Robert Haas a realizat versiuni critice pentru majoritatea simfoniilor bruckneriene, în baza analizei partiturilor originale. A fost un demers susținut de cel de al treilea Reich, ceea ce a atras apariția în perioada imediat următoare celui de al doilea război mondial a unei versiuni critice semnate de Leopold Nowak, susținut de forțele de denazificare. Toate acestea au fost posibile pentru că Bruckner însuși a revenit de multe ori asupra propriilor partituri, schițele lăsate pentru fiecare dintre simfoniile sale fiind numeroase.

Ceea ce veți asculta pe acest disc este una dintre cele mai grandioase interpretări ale Simfoniei a IV-a de Anton Bruckner pe care am ascultat-o vreodată. În mod evident, pentru Orchestra Filarmonicii din Viena, partitura este una cunoscută în cele mai adânci detalii; coloanele specific bruckneriene, cu evoluții fără cusur ale instrumentelor de suflat în alamă, pur și simplu, îți fac pielea de găină. Surpriza vine din partea lui Christian Thielemann, recunoscut pentru lipsa de implicare emoțională, pentru răceala de sorginte intelectuală ce-i caracterizează abordările. Însă pentru acest Bruckner, el găsește un tip de emoție care se potrivește mănușă cu spiritul muzicii - emoția zeilor din marile opere wagneriene, iar rezultatul este unul flamboiant, strălucitor.

Da, merită să reasculți Simfonia a IV-a de Bruckner în această versiune live, cu Orchestra Filarmonicii din Viena, condusă de Christian Thielemann.

Cristina Comandașu