Soprana Anna Netrebko - albumul 'Amata dalle tenebre' - Music box, 8 noiembrie 2021

Vă propun cel mai nou album semnat de soprana rusă Anna Netrebko - primul său album de recital după 4 ani în care nu a mai propus niciun disc nou și primul cu arii de operă după 5 ani. "Amata dalle tenebre" se intitulează acest nou disc, lansat pe 5 noiembrie 2021 și înregistrat alături de Orchestra Teatrului Scala din Milano, dirijată de Riccardo Chailly.

Pe acest disc, arii pe care soprana însăși afirmă că le îndrăgește în mod deosebit și care reflectă schimbarea repertorială sesizabilă încă de la albumul "Verismo" din 2016 - de la cel de soprană lirică, la cel spinto-dramatic, arii din opere de Giuseppe Verdi (Aida, Don Carlo), Giacomo Puccini (Madama Butterfly, Manon Lescaut), Richard Wagner (Tannhauser, Lohengrin, Tristan și Isolda), Francesco Cilea (Adriana Lecouvreur), Piotr Ilici Ceaikovski (Dama de pică), Henry Purcell (Dido și Aeneas), Richard Strauss (Ariadna la Naxos). Dintre toate, doar ariile de Puccini mai apar pe un album precedent (Verismo - 2016), însă acum beneficiază de la o interpretare nouă, cu accentuate trăsături dramatice.

Pe 18 septembrie2021, Anna Netrebko a împlinit 50 ani și acest album este cadoul pe care și l-a făcut la această aniversare. Sunt înregistrări realizate în două sesiuni, în octombrie 2020 și aprilie 2021, reflectând o experiență de o viață și o voce care rămâne printre cele mai impresionante dintre cele care evoluează acum pe scena internațională. O viață dedicată de muzicii: 50 ani de viață din care 28 ani pe scenele de operă, pornind de la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, și până la marile scene din Europa și America de Nord - o mare carieră și o mare cântăreață. În ultimii ani, Anna Netrebko a avut o legătură specială cu Teatrul Scala din Milano, de aceea a și preferat să înregistreze acest album aniversar alături de orchestra teatrului și directorul ei muzical, Riccardo Chailly. Albumul "Amata dalle tenebre" este însoțit în ediția sa deluxe și de un bluray cu un documentar video despre istoria înregistrării discului, dar și de un interviu cu Anna Netrebko. Pe 7 decembrie 2021, Netrebko va deschide din nou stagiunea la Scala din Milano, ca Lady Macbeth din opera lui Verdi, spectacol pe care-l veți putea asculta în direct la Radio România Muzical.

Albumul "Amata dalle tenebre" este însoțit de și de două videoclipuri: unul cu aria Aidei din actul I al operei lui Verdi, al doilea, cu aria Lizei din opera "Dama de pică" de Ceaikovski.

Perioada pandemiei a fost și un prilej pentru mulți melomani de a urmări producțiile Teatrului Metropolitan din New York, puse gratuit la dispoziție online. Și o ocazie de a urmări evoluțiile unor mari cântăreți, printre care Anna Netrebko, în producții memorabile, cum a fost, pentru mine, opera "Lucia di Lammermour" de Gaetano Donizetti, Netrebko întrupând-o absolut impecabil pe Lucia.

Părea puțin probabil în urmă cu 20 ani să ne-o închipuim pe Anna Netrebko, atunci o excepțională soprană lirico-lejeră, în repertoriul wagnerian, aflat la polul opus al posibilităților vocii de soprană, fiind gândit adică, pentru timbruri mai grave de soprană și cu o consistență mult mai amplă - sopranele spinto-dramatice. Iat-o însă acum pe Netrebko reinventată în aceste roluri spinto-dramatice, pe care le abordează cu aceeași tehnică sigură, acute impresionante și inteligență și sensibilitate a interpretării. Poate nu e perfecțiunea întruchipată, dar în muzică nu există, practic, perfecțiunea și, de fapt, doar trăirea intensă a muzicii, care transcende oricare tehnică, dă valoare și umanitate actului interpretativ. Da, Netrebko este o veridică wagneriană, așa cum este și o impresionantă Elisabetha în Don Carlo de Verdi, un alt personaj de pe acest disc despre care presa internațională a vorbit pozitiv. O mare voce, ce-și păstrează prospețimea, un timbru inconfundabil și plăcerea evidentă de a comunica prin muzică. O iubită a întunericului ce ne duce, de fapt, spre lumină: Anna Netrebko și albumul ei "Amata dalle tenebre".

Cristina Comandașu