ACUM: 9.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.
Apoi: 12.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Violonistul David Grimal și Ansamblul Les Dissonances - Music box, 29 noiembrie 2021

În 16 septembrie 2021, publicul festivalului Enescu de la București a putut asculta la Sala Palatului sau la Radio România Muzical, Capriciul român de George Enescu, în interpretarea lui David Grimal și a ansamblului pe care l-a creat și îl conduce, Les Dissonances. Cu acea ocazie a avut loc lansarea în România a celui mai nou album semnat de David Grimal, cuprinzând chiar Capriciul român de George Enescu. Este discul pe care-l veți asculta în continuare, apărut la casa La Dolce Volta și care urmează a fi lansat la nivel internațional pe 3 decembrie 2021. Sigur, nu interpretarea de la București a Capriciului român poate fi ascultată pe acest disc, ci o versiune dintr-un concert ce a avut loc în 9 octombrie 2015 la Sala Auditorium a Operei din Dijon.

În bookletul acestui CD găsim mulțumirile lui David Grimal adresate lui Mihai Constantinescu, directorul executiv al festivalului Enescu, cel care, mai mult ca sigur, i-a atras atenția muzicianului francez asupra acestei partituri, la care compozitorul a lucrat în perioada 1925-1949, dar pe care nu a finalizat-o. Cornel Țăranu este cel care a descoperit manuscrisul neterminat după 1990 în arhiva Muzeului Enescu de la București și cel care a finalizat lucrarea, o primă versiune interpretativă fiind oferită de violonistul român Sherban Lupu, un rafinat cunoscător și promotor al muzicii enesciene, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, condusă de Cristian Mandeal.

Acum, Capriciul român de George Enescu are o primă versiune discografică internațională și mă bucur că valoarea acesteia este recunoscută prin nominalizarea la premiile International Classical Music Awards. David Grimal simte, cu adevărat, esența acestei muzici cu rădăcini atât de adânci în folclorul românesc, interpretează într-un stil rapsodic, cu rubato-uri bine dozate, cu tempo-uri bine alese; practic, dezvăluie lumii întregi un concert pentru vioară și orchestră de mare calibru, cu o notă aparte prin specificitatea lui în contextul literaturii secolului XX, o partitură ce are toate atu-urile de a deveni o preferată pentru programele concertelor care doresc să exploreze și altceva decât marele repertoriu consacrat clasico-romantic. Și trebuie să-i fim recunoscători lui David Grimal pentru punerea în circuitul european muzical a acestei înregistrări, dar și pentru iubirea lui pentru George Enescu ce transpare din interviul din bookletul acestui disc, din care aflăm și cum a ales celelalte două lucrări de pe disc: Tzigane de Maurice Ravel și Poemul de Ernest Chausson. Ambele, lucrări pe care George Enescu le avea în repertoriul său violonistic, ambele, capodopere ale literaturii franceze cu care Enescu avea legături atât de strânse, ambele, lucrări în care spiritul rapsodic este prezent, mai ales în Tzigane, lucrare care vine din aceeași sursă inspiratoare ca și Capriciul român de Enescu: tradiția, în acest caz, a lăutarului țigan, reinterpretată prin filtrul propriu creator al unui mare compozitor, cum a fost Maurice Ravel. Poemul de Chausson și Tzigane de Maurice Ravel - sunt înregistrări din 12 aprilie 2021 realizate în timpul unui concert la Philharmonie din Paris.

Cristina Comandașu