Apoi: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Seong Jin Cho - Music box, 11 octombrie 2021


Chopin în interpretarea pianistului sud-coreean, Seong Jin Cho: astăzi în vârstă de 27 ani, el se lansa în 2015 la nivel internațional în calitate de câștigător al Concursului Chopin de la Varșovia. Este vorba despre ultima ediție a acestui prestigios concurs - competiția se organizează odată la 5 ani, însă în 2020 s-a hotărât amânarea până în 2021, Concursul Chopin urmând fiind în desfășurare acum, până în 23 octombrie. 

Este al șaselea disc al lui Seong Jin Cho apărut la casa Deutsche Grammophon - primul a cuprins înregistrări realizate chiar în timpul evoluțiilor la concursul Chopin. În 2016, a urmat un album cu cele 4 balade de Chopin și Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră al compozitorului polonez; iar acum, avem un album - pandant, cu cei 4 scherzi de Chopin și Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Frederic Chopin. 

Ca și în 2016, pentru înregistrarea Concertului nr.2 de Chopin, lansată la nivel internațional pe 27 august 2021, Seong Jin Cho a colaborat cu Orchestra Simfonică din Londra, condusă de Gianandrea Noseda. 

Veți descoperi o versiune în care veți recunoaște tușa pianistului Radu Lupu, cu care Seong Jin Cho a studiat: fără accent pe virtuozitate și fără nimic epatant sau strident - o capcană în care e ușor să cazi când interpretezi muzica lui Chopin. Există însă o sinceritate și o tinerețe a discursului, o prospețime și o viziune foarte caldă și optimistă. Seong Jin Cho pare că ne spune: "acesta sunt eu" - iar noi descoperim, poate, cu surprindere, un mare pianist, care impresionează mai ales în atât de expresiv construita parte a doua a acestui binecunoscut concert. 

Poate contrar așteptărilor, eu recomand acest disc, însă, pentru audiția celor 4 scherzi de Frederic Chopin, în interpretarea propusă de Seong Jin Cho. Pentru că mai ales în aceste lucrări, îl descoperim pe pianistul pe care doar îl intuiam în partitura concertantă: puternic, suveran pe arta sa, cu o largă paletă dinamică, plin de nerv sau, dimpotrivă, sensibil, acolo unde partitura o cere. Seong Jin Cho este prototipul artistului clasic prin excelență - în antiteză cu personajul romantic; el nu se dă în spectacol, tocmai pentru a pune mai bine în lumină partitura. Este exact inversul tipului de personalitate apreciat astăzi în societate, dar singura cale de a mai spune ceva relevant în interpretarea acestor celebre partituri, de atât de multe ori interpretate și înregistrate.

Discul poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 11 octombrie, de la ora 19.00.

Cristina Comandașu