Apoi: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Jan Lisiecki - nocturne de Frederic Chopin - Music box, 4 octombrie 2021

Cel mai nou album semnat de pianistul canadiano-polonez Jan Lisiecki a fost lansat pe 13 august 2021 și cuprinde cele 21 nocturne compuse de Frederic Chopin. 

Jan Lisiecki, un excepțional pianist al tinerei generații, are în prezent 26 ani și a ajuns la al optulea album apărut la celebra casă Deutsche Grammophon - o performanță în sine. Lisiecki colaborează cu Deutsche Grammophon din 2012 și înainte de aceasta, a ajuns în atenția lumii internaționale de concert când, la 13 și 14 ani, a interpretat la festivalul "Chopin și Europa sa" de la Varșovia cele două concerte de Frederic Chopin, editate apoi de Institutul Chopin și considerate adevărate revelații ale pieței discografice.

Jan Lisiecki a mai înregistrat pentru Deutsche Grammophon alte două albume cu lucrări de Chopin: integrala studiilor pentru pian, pe care, personal, o consider una dintre cele mai bune pe care le-am ascultat vreodată, în 2013 și lucrări pentru pian și orchestră, altele decât cele două concerte, în 2017. 

Iată-l abordând acum o integrală înregistrată de atâtea ori înaintea lui - de altfel, nocturnele lui Frederic Chopin rămân printre cele mai cunoscute și iubite din creația compozitorului polonez, din creația pentru pian, în general. Deși tinerii interpreți se feresc să facă astăzi această alegere de a înregistra repertoriul foarte des abordat în trecut, Jan Lisiecki a optat altfel și explică: "Sunt primul care-și pune întrebarea dacă ar trebui să mai înregistrat ceva ce a fost înregistrat de multe ori în trecut. Dar muzica trăiește doar prin interpretări și o ascultăm altfel în fiecare zi, chiar dacă doar dintr-o înreigstare. Cred că am vrut să spun ceva cu acest album. El este o reflecție a mea asupra anului trecut și gândurile mele asupra evadării și înțelegerii pe care ne-o oferă muzica."

Jan Lisiecki are, la doar 26 ani, realizările unui muzician care a trăit cel puțin dublu decât atât. A înregistrat integrala studiilor de Chopin pentru Deutsche Grammophon când avea 17 ani - și o consider o versiune de referință, nu doar pentru perfecțiunea tehnică, dar mai ales, pentru poezia pe care o imprimă acestor lucrări de virtuozitate. Acum, avem această integrală a nocturnelor de Chopin, înregistrată la Meistersaal din Berlin în octombrie 2020, în plină pandemie. Jan Lisiecki ne spune că el a pus în interpretarea acestor nocturne ceea ce a simțit în ultimul an, dar și salvarea pe care, personal, a găsit-o în muzică. Îl redescoperim, practic, pe Chopin în viziunea lui Lisiecki, care abordează matur și într-o manieră clasicizantă aceste opusuri care pot deveni imediat, cum le numesc unii, dulcege. Chopin în viziunea lui Lisiecki are profunzime, strălucire, te poate impresiona până la lacrimi. Și încă mai mult, aduce speranță, ceea ce nu e deloc puțin lucru în timpurile pe care le trăim.

Cristina Comandașu