Apoi: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Violonistul Jarosław Nadrzycki și flautistul Krzysztof Kaczka, Orchestra de cameră L'Appassionata (concert-maestru Lorenzo Gugole) - selecțiuni de pe albumul "Johann Sebastian Bach - concerte pentru vioară și flaut" - CD Review, 22 septembrie 2021

În premieră la Radio România Muzical vă prezint albumul "Johann Sebastian Bach - concerte pentru vioară și flaut", realizat de soliști polonezi - violonistul Jarosław Nadrzycki și flautistul Krzysztof Kaczka, în compania Orchestrei de cameră L'Appassionata (concert-maestru Lorenzo Gugole) și lansat pe 2 iulie 2021 de casa de discuri Hänssler Classic.

În perioada de izolare din 2020, Jarosław Nadrzycki și Krzysztof Kaczka, vecini în Kuweit, unde derulau activitate pedagogică, au decis să realizeze împreună un album pentru care au ales concerte de inspirație italiană semnate de Bach; în vara anului trecut, cei doi muzicieni au înregistrat în Italia 4 concerte, alături de un ansamblu fondat în 2019 de Lorenzo Gugole, membru al Orchestrei Simfonice din Roma.

Orchestra de cameră L'Appassionata, specializată pe interpretarea muzicii baroce, este deja un constant colaborator al Teatrului Scala din Milano.

Iată, doi interpreți în CV-urile cărora România ocupă un loc important. Jarosław Nadrzycki este câștigătorul din 2009 al Concursului Internațional "George Enescu". Între timp, a susținut concerte pe scene de prestigiu, precum Bozar sau la Moscova și a revenit în România pentru concerte cu Filarmonicile din București și Cluj-Napoca. În 2011 a înregistrat un disc pe care se regăsește și Sonata a III-a pentru vioară și pian de Enescu.

Flautistul Krzysztof Kaczka, un nume care se regăsește frecvent pe afișele celebrei Carnagie Hall și susține concerte pe tot globul, zona orientală ocupând un loc principal, are de asemenea o legătură cu țara noastră. În 2020, Krzysztof Kaczka a participat la show-ul Românii au talent, unde a uimit publicul interpretând un aranjament al Concertului în mi minor de Mendelssohn, în timp ce efectua o serie de exerciții cardio. La începutul anului 2022, Krzysztof Kaczka va lansa un CD dedicat în exclusivitate creației românești pentru flaut - lucrări de Bartok, Enescu, Elinescu, Rotaru și Jianu, alături de pianista armeană Lilian Akopova.

Creat în pandemie, albumul "Johann Sebastian Bach - concerte pentru vioară și flaut" evidențiază calitățile muzicienilor polonezi, Jarosław Nadrzycki și Krzysztof Kaczka, secondați în mod strălucit de Orchestra de cameră L'Appassionata. Cei doi soliști ne propun o versiune plină de prospețime a celebrelor concerte de inspirație italiană marca Bach, cu o interpretare rafinată, bazată pe o foarte bună tehnică.

Inclus în proiectul "Discurile anului 2021" derulat la Radio România Muzical, albumul poate fi regăsit și pe pagina proiectului de pe site-ul româniamuzical.ro

Florica Jalbă