Urmează: 12.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Josu de Solaun - selecțiuni de pe albumul "Schumann & Brahms - digressions" - CD Review, 22 septembrie 2021

"Schumann & Brahms - digressions" este albumul lansat la casa de discuri IBS Classical pe 2 aprilie 2021. Protagonist - pianistul spaniol Josu de Solaun. Este primul său album solo după o pauză de cinci ani, căci intensa activitate artistică a muzicianului nu i-a permis să acorde timpul necesar realizării unui album.

O perioadă tensionată pentru noi toți, pandemia l-a determinat pe Josu de Solaun să se dedice unor pasiuni pentru care timpul nu îi fusese un aliat - a realizat acest disc, a finalizat un album de poezii la care a lucrat în ultimii 20 de ani, a studiat intensiv limba română și a publicat în Anuarul realizat de Institutul Cultural Român de la Madrid un vast articol despre muzica românească și despre ceea ce consideră el că o definește (un adevărat studiu de antropologie muzicală).

Josu de Solaun este câștigătorul ediției din 2014 a Concursului Internațional "George Enescu" și, între timp, s-a atașat afectiv de România, țară în care revine cât de des posibil, așa cum s-a petrecut deja în această vară, când s-a alăturat violonistului Alexandru Tomescu derulând împreună Turneul Stradivarius.

Anul curent i-a adus lui Josu de Solaun un premiu ICMA, dar și un debut - în luna martie a susținut în Spania primul său concert improvizatoric; intitulat "panDEMiCity", acesta a fost înregistrat live și este deja lansat sub forma unui album.

Albumul "Schumann & Brahms - digressions" este dedicat de Josu de Solaun memoriei tatălui său, stins din viață anul trecut. Discul conține unele dintre cele mai frumoase opusuri din creația pianistică, într-o alăturare inteligentă, rod al personalității complexe a lui Josu de Solaun - muzicianul cu spirit analitic, cu o bogată cultură generală, dar deopotrivă temperamental, având talentul de a oferi o minunată paletă de culori și trăiri, prin interpretarea sa pasională, energică, dar și meditativă sau tensionantă, exprimată printr-o sonoritate clară și captivantă.

Intitulat "digressions" (digresiuni), albumul cuprinde Dansurile Davidienilor op. 6 de Robert Schumann, reprezentând "primăvara" romantismului și două opusuri semnate de Johannes Brahms - Trei intermezzi op. 117 și Șase piese pentru pian op. 118, creații din "toamna" romantismului, pe când se întrezăreau zorii unui nou limbaj muzical.

Albumul "Schumann & Brahms - digressions" este inclus în proiectul "Discurile anului 2021" derulat la Radio România Muzical.

Florica Jalbă