Urmează: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Soprana Dorothee Mields și Boreas Quartett Bremen - selecțiuni de pe albumul "Basevi Codex - muzică de la Curtea Margaretei de Austria" - CD Review, 14 septembrie 2021

Un disc în interpretare exclusiv feminină - "Basevi Codex - muzică de la Curtea Margaretei de Austria" este excepționalul album lansat la începutul acestei luni la casa de discuri Audite de soprana germană Dorothee Mields și Boreas Quartett Bremen, un ansamblu de flaute drepte.

Discografia sopranei Dorothee Mields cuprinde albume surprinzătoare, programe unice, precum "War & Peace - 1618:1918", album premiat de OPUS Klassik în 2019 sau albumul de anul trecut - "Handel's Tea Time" care este nominalizat la premiile OPUS Klassik din acest an.

Codexul Basevi cuprinde în total 87 de piese religioase și laice (cu texte în patru limbi), în fapt muzica interpretată la începutul secolului al XVI-lea la Curtea Margaretei de Austria, fiica Împăratului Maximilian I de Habsburg, o remarcabilă promotoare a artei. Codexul, o prețioasă dovadă a muzicii franco-flamande din acea perioadă, a fost achiziționat în secolul al XIX-lea de un colecționar italian, care l-a donat apoi conservatorului din Florența, fiind păstrat și în prezent în biblioteca instituției.

Creații instrumentale și vocal-instrumentale ale unor compozitori precum Pierre de la Rue, Alexander Agricola, Johannes Prioris, Jacob Obrecht sau Johannes Ockeghem au fost selectate de soprana Dorothee Mields și Boreas Quartett Bremen pentru albumul "Basevi Codex"; pentru ca muzica creată cu 500 de ani în urmă să prindă din nou viață, s-a realizat și o detaliată cercetare pentru a reconstitui textele pieselor.

Pe album regăsim o distribuție ce reunește muziciene specializate în interpretarea muzicii vechi și, în mod neașteptat, a muzicii contemporane. Boreas Quartett Bremen este alcătuit din Jin-Ju Baek, Elisabeth Champollion, Julia Fritz și Luise Manske, ansamblul deținând peste 40 de flaute drepte de diferite dimensiuni.

Emoție în stare pură, într-o interpretare 100% feminină, ne oferă albumul "Basevi Codex - muzică de la Curtea Margaretei de Austria"; încă de la primul sunet, timbrul unic, fascinant, al sopranei Dorothee Mields ne impresionează, vocea sa catifelată și clară fiind armonios însoțită de timbralitatea caldă, cu sunete pline și precis emise de flautele drepte ale interpretelor de la Boreas Quartett Bremen.

Albumul este inclus în proiectul "Discurile anului 2021" derulat la Radio România Muzical.

Florica Jalbă