Urmează: 0.55
Imnul de stat

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Thüringer Bach Collegium - selecțiuni de pe albumul "Virtuosi" - CD Review, 17 august 2021

În premieră la Radio România Muzical vă prezint albumul "Virtuosi" realizat de ansamblul Thüringer Bach Collegium și lansat pe 6 august 2021 la casa de discuri Audite. O binevenită continuare a seriei începute de acest ansamblu cu albumul dedicat creațiilor Prințului Johann Ernst al IV-lea de Sachsen-Weimar și continuate cu albumul care a inclus lucrări semnate de Johann Bernhard Bach. "Virtuosi" conține o selecție de concerte de inspirație italiană, compuse de Johann Sebastian Bach, Johann Gottfried Walther și de Prințul Johann Ernst al IV-lea de Sachsen-Weimar.

Ansamblul Thüringer Bach Collegium, fondat în 2018 la Weimar, este specializat în interpretarea creației preclasice, membrii acestuia cântă pe instrumente istorice, iar nișa pe care ansamblul a ales să-și dezvolte repertoriul este cea care îl are ca punct de referință pe Bach - rudele, contemporanii și fiii lui Johann Sebastian Bach.

Am ales de pe acest album Concertul pentru orgă de Johann Gottfried Walther (vărul lui Bach și profesorul de muzică al Prințului; concert după Giuseppe Torelli), Concertul BWV 983 pentru vioară și orchestră, o lucrare atribuită de interpreți Prințului Johann Ernst al IV-lea de Sachsen-Weimar (dar despre care nu se poate spune cu certitudine cine a creat originalul, versiunea pentru clavecin semnată de Bach datând din perioada în care el era la Weimar, în slujba Prințului; partitură reconstituită de Gernot Süssmuth) și Concertul BWV 592 pentru orgă de Johann Sebastian Bach, transcripție a concertului scris în original pentru vioară de Prințul Johann Ernst al IV-lea.

Thüringer Bach Collegium - un ansamblu tânăr, înființat cu trei ani în urmă, dar format din muzicieni cu o bogată experiență concertistică, specializați în interpretarea creației preclasice. Muzicieni care ne promit că vor continua să înregistreze creații ale epocii Bach, redescoperind titluri uitate, reconstituind lucrări pierdute sau aducând la lumină noi informații care schimbă ceea ce credeam că știm. Merită să le urmărim parcursul.

Inclus în proiectul "Discurile anului 2021" derulat la Radio România Muzical, albumul "Virtuosi" poate fi regăsit și pe pagina proiectului de pe site-ul româniamuzical.ro


Florica Jalbă