Urmează: 12.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Harpista Jana Boučková - selecțiuni de pe albumul "Má vlast" - CD Review, 17 august 2021

Cel mai recent album al harpistei Jana Boučková - "Má vlast" ("Patria mea"), lansat pe 14 mai 2021 de casa de discuri Supraphon și prezentat în premieră la Radio România Muzical; un tribut adus de muziciană Cehiei natale, un album cu o mare încărcătură afectivă, conținând aranjamente, în majoritate proprii, ale unor creații semnate de Bedűich Smetana, Antonín Dvoűák și Josef Suk. Cu o discografie impresionantă și o intensă activitate solistică pe scene precum Musikverein (Viena), Carnegie Hall (New York) sau Concertgebouw (Amsterdam), Jana Boučková se dedică și profesoratului, în prezent predând la Academia pentru Artele Spectacolului din Praga și la Colegiul Regal de Muzică din Londra.

De pe acest nou album am selectat ciclul de poeme simfonice "Patria mea" de Bedűich Smetana, opus din care au fost transpuse pentru harpă secțiunile Vyčehrad, Vltava și ©árka. Aranjamentul este semnat de Hanuč Trneèek și adaptat de Jana Boučková. Un opus cu o simbolistică aparte pentru Jana Boučková, căci Vltava a figurat în aproape toate concertele mamei sale, harpista Libuče Váchalová, cea care a înregistrat pentru prima dată acestă lucrare, tot pentru Supraphon, pe când avea aceeași vârstă pe care o are în prezent fiica sa.

Un album prin intermediul căruia Jana Boučková aduce un omagiu creației muzicale naționale și, ținând cont de faptul că repertoriul destinat harpei ca instrument solistic este destul de redus, îl îmbogățește cu aranjamente și adaptări proprii ale unor foarte cunoscute opusuri semnate de compozitori cehi. Partituri elaborate cu meticulozitate, pasaje de virtuozitate create de Jana Boučková pentru a reliefa capacitățile solistice ale harpei; superbe pagini muzicale, cu un înalt grad de dificultate interpretativă, redate remarcabil de muziciana cehă.

Albumul "Má vlast" ("Patria mea") este inclus în proiectul "Discurile anului 2021" derulat la Radio România Muzical.

Florica Jalbă