ACUM: 0.55
Imnul de stat

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Selecțiuni de pe albumul "Vesperae in exaltatione Sancte Crucis" - CD Review, 15 august 2021

Un album deosebit - "Vecernia Înălțării Sfintei Cruci", o lucrare semnată de compozitorul polonez contemporan Sławomir Czarnecki, a cărei primă audiție a avut loc cu exact trei ani în urmă, în cadrul Festivalului Nopți Sacre de la Cracovia. Este cel de-al 50-lea opus al lui Czarnecki, înregistrat pe un album lansat de casa de discuri DUX pe 4 iunie 2021. În prezent, Sławomir Czarnecki își definește stilul componistic ca fiind unul de sinteză postmodernă, respectând și tradiția, sub sintagma "analogism". Vecernia, dedicată Papei Emerit Benedict al XVI-lea este scrisă în spiritul muzicii gregoriene, dar cu tehnici componistice moderne, rezultând o lucrare omogenă, cu o sonoritate atemporală. Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai importante zile celebrate de Ordinul religios al Sfântului Momânt, fondat de cruciați la Ierusalim în 1099 și având o filială în Polonia; în prezent, circa 300 de persoane fac parte din această grupare elitistă. Lucrarea respectă forma liturgică rituală a acestui ordin, textele sunt în limba latină, iar cântecele liturgice alternează cu antifoanele specifice sărbătorii.

Interpreți: tenorul Aleksander Kunach - solist al Operei de Cameră din Varșovia, bas-baritonul Dawid Biwo - finalist în 2017 a Concursului Internațional de Canto Haricleea Darclée, Corul Polonez de Cameră condus de reputatul muzician Jan Łukaszewski - un ansamblu de elită fondat în 1978 de fratele său, Ireneusz Łukaszewski, cu un palmares de peste 650 de prime audiții absolute și mai mult de 80 de discuri, câștigător al premiilor Orfeul de Aur. Li s-a alăturat un ansamblu instrumental din cadrul Filarmonicii baltice din Gdansk.

Iată, o nouă carte de vizită a Poloniei muzicale, țară care își promovează creația artistică prin înregistrări de înaltă calitate interpretativă și tehnică, punând în valoare deopotrivă creații ale secolelor trecute, recent descoperite și opusuri din zilele noastre. În cazul Vecerniei, am apreciat interpretarea impecabilă grație alcătuirii unei distribuții formate din muzicieni de excepție, recunoscuți pentru interpretarea lucrărilor de gen, totodată ancorați stilistic în muzica secolului XXI. "Vecernia Înălțării Sfintei Cruci" de Sławomir Czarnecki, un album inclus în proiectul "Discurile anului 2021" derulat la Radio România Muzical.

Florica Jalbă