Urmează: 0.55
Imnul de stat

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Violonistul Francisco Fullana - albumul "Bach's long shadow" - CD Review, 3 august 2021

Protagonistul ediției de astăzi este violonistul spaniol Francisco Fullana care a lansat pe 28 mai 2021, la casa de discuri Orchid Classics, albumul "Bach's long shadow". Pornind de la premiza că Bach a revoluționat vioara prin redefinirea sa drept un instrument polifonic, iar influența sa asupra compozitorilor care i-au urmat se resimte până în prezent, Francisco Fullana a construit un program solo în care a inclus lucrări cu care rezonează în mod deosebit și între care se creează diferite conexiuni. Iar din respect față de stilistica bachiană, Fullana a folosit corzi și arcuș specifice epocii baroce. Vioara sa, pe care o numește Miss Mary, de fabricație Guarnieri del Gesu a aparținut lui Fritz Kreisler, unul dintre compozitorii incluși pe album.

Playlist-ul discului se deschide cu Sonata op. 27, nr. 2 de Eugène Ysaÿe care debutează cu citarea celebrei Partite nr. 3, în Mi major de Johann Sebastian Bach, lucrare plasată imediat după Sonată.

Ca un omagiu locurilor natale și pentru a evidenția capacitățile polifonice ale viorii, Francisco Fullana propune și aranjamente inedite ale unor hituri din repertoriul pianistic și al chitarei semnate de creatorii spanioli Isaac Albeniz și Francisco Tárrega. De asemenea, regăsim și un opus de Kreisler, partitură dedicată de acesta lui Ysaÿe.

"Rising star", așa cum l-a considerat BBC Music Magazine, Francisco Fullana va împlini 31 de ani pe 9 august. Un muzician a cărui traiectorie se înscrie sub semnul lui Bach, compozitorul ale cărui creații le-a interpretat pentru prima dată la vârsta de 9 ani și care l-au însoțit în perioada de solitudine declanșată de pandemie. Aclamat pe scene din Europa și cele două Americi, Fullana va debuta anul viitor în Asia, în cadrul unor concerte planificate în China și Japonia.

Pentru finalul discului, Francisco Fullana a invitat-o pe tânăra violonistă americană Stella Chen, câștigătoarea din 2019 a Concursului Regina Elisabeta de la Bruxelles, muziciană printre ai cărei mentori se numără și violonista română Mihaela Martin.

Un album în care violonistul a ilustrat moștenirea lui Bach, influența acestuia asupra generațiilor de compozitori care i-au succedat, dar în care și-a afirmat și propria origine, amprenta Spaniei natale având un rol determinant în formarea artistului. O selecție de lucrări din perioade stilistice contrastante, în care violonistul alternează rigoarea și eleganța specifice creației de sorginte germană cu emoția ardentă generată de muzica iberică. Un album solo palpitant, tulburător, care impresionează prin calitățile interpretative ale muzicianului.

Prezentat în premieră la Radio România Muzical, albumul "Bach's long shadow" este inclus în proiectul "Discurile anului 2021"; de urmărit pe pagina proiectului de pe site-ul româniamuzical.ro

Florica Jalbă