Apoi: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianista Isata Kanneh Mason - selecțiuni de pe albumul 'Summertime'; Pianistul Kit Armstrong - selecțiuni de pe albumul 'The visionaries of piano music' - Music box, 19 iulie 2021

Summertime - un album lansat pe 9 iulie, apărut la casa britanică Decca, cea care a publicat în 2019 și primul album al pianistei Isata Kanneh Mason, intrată în atenția publică odată cu ascensiunea fratelui ei, violoncelistul Sheku Kanneh Mason, cel care a cântat la nunta dintre Meghan Markle și prințul Harry al Marii Britanii.

Pe acest al doilea album al pianistei de 24 ani, regăsim muzică americană - centrată în jurul sonatei pentru pian de Samuel Barber - alături de care figurează Gershwin, Earl Wild, Copland și Coleridge Taylor. Este o frescă a muzicii americane din prima jumătate a secolului XX, reunind diferitele influențe care au traversat-o și un prilej pentru ascultătorii de astăzi de a descoperi muzici care erau la modă la începutul secolului XX, așa cum au fost lucrările compozitorului Samuel Coleridge Taylor, astăzi, practic necunoscute. Isata Kanneh Mason a înregistrat în premieră mondială Impromptu-ul nr. 2 în si minor al acestui compozitor de culoare născut în 1875 în Marea Britanie, care s-a bucurat de considerabil succes în Statele Unite ale Americii. Dar și 3 piese de influență negro spirituals din repertoriul lui Samuel Coleridge Taylor.

Summertime: un album în care regăsim aceeași pianistă sensibilă și dedicată pe care o cunoașteam de pe primul ei album cu lucrări de Clara Schumann, apărut în 2019.

*************************************************

În 9 iulie, a apărut la casa Deutsche Grammophon albumul "The visionairies of piano music" semnat de pianistul Kit Armstrong. Un album ieșit din comun, care propune un repertoriu inedit: muzică renascentistă din perioada Angliei elisabetane, semnată de William Byrd și John Bull. Într-adevăr, pionieri ai muzicii pentru instrument cu claviatură - în vremea aceea, virginalul -, dar admirabil interpretată la pian de acest pianist american de 29 ani, născut într-o familie britanico-taiwaneză.

Kit Armstrong propune o incursiune în muzica instrumentelor cu claviatură din renașterea engleză - foarte puțin cunoscută, de altfel. De exemplu, Parthenia este prima colecție de piese pentru virginal publicată în Anglia - se pare, în 1612, și care cuprinde 21 piese semnate de William Byrd, John Bull și Orlando Gibbons.

Kim Armstrong - un personaj interesant și fascinant. A studiat muzica la Institutul Curtis din Philadelphia, dar, în același timp, și matematica și chimia la Universitatea din Pennsylvania. Este pianist, dar și compozitor. A cântat pe mari scene ale lumii și are discuri apărute la casa Sony, iar acum, primul la casa Deutsche Grammophon. Și se remarcă prin rafinamentul interpretării, gust și eleganță, elemente cu care trebuie să fie abordată muzica secolelor XVI-XVII, mai ales în ceea ce privește partiturile pentru virginal sau clavecin, acum interpretate la pian. Ornamentația și sensul acestei muzici își păstrează savoarea originală și pe instrumentul modern folosit de Kit Armstrong pe acest disc, prilej și pentru descoperiri repertoriale. De exemplu, 30 variațiuni de John Bull pe tema Walsingham.

Cristina Comandașu