Discurile anului 2021
Albumul “Szymanowski, Klecki, Bargielski” și albumul “La catedral” - CD Review, 13 iulie 2021
În prima parte a ediției de astăzi vă prezint, în premieră la Radio România Muzical, un album lansat de casa de discuri poloneză Dux, în prima zi a acestui an. Intitulat "Szymanowski, Klecki, Bargielski", acesta promovează școala componistică poloneză, deopotrivă cu cea interpretativă. Lucrări aparținând secolului XX, din creația camerală a compozitorilor Karol Szymanowski, Pawel Klecki și Zbigniew Bargielski au fost înregistrate de violonista Dominika Przech și pianistul Adam Mikołaj GoŒdziewski. Un program dominat de personalitatea lui Szymanowski, căci în creațiile lui Klecki și Bargielski, se regăsesc influențe ale stilului lui Szymanowski.
În vârstă de 36 de ani, violonista Dominika Przech este prezentă în concerte atât ca solistă, cât și ca membră a unor formații camerale. Cariera interpretativă o poartă pe diferite scene din Europa și Statele Unite ale Americii. România figurează în biografia Dominikăi Przech la capitolul competiții, fiind câștigătoarea premiului III la Concursul Internațional Jeunesse Musicales de la București, ediția din 2003. În prezent, Dominika Przech cântă pe o vioară datată 1850, realizată de lutierul Nicolas Vuillaume.
Pentru tânărul pianist în vârstă de 25 de ani, Adam Mikołaj GoŒdziewski, albumul reprezintă debutul discografic; laureat a numeroase competiții, a concertat deja, în calitate de pianist, dar și de clavecinist, pe scene din Europa, America și Asia, în ipostază solistică, dar și în cadrul unor formații camerale.
De remarcat creația compozitorului polonez Pawel Klecki. Un muzician consacrat ca dirijor, dar care a abordat și compoziția. Partiturile sale dedicate muzicii simfonice și instrumentale au fost condamnate la distrugere de regimul nazist, din cauza originii evreiești a lui Klecki, dar au fost descoperite în 1965, într-un cufăr ascuns în subsolul unui hotel din Milano. Introducere și Rondo op. 21 de Pawel Klecki, creație datată 1930 - o partitură care se constituie ca o probă de virtuozitate pentru cei care aleg să o abordeze.
Având la bază o tehnică bună, muzicienii polonezi abordează cu mare aplomb un program dificil, conferind noi valențe repertoriului secolului XX și oferindu-ne o nouă ocazie de a aprecia școala componistică și interpretativă poloneză.
O altă premieră la Radio România Muzical - "La Catedral", cel de-al doilea album solo al chitaristului germano-peruan Juan Carlos Navarro. Lansat în 5 martie 2021 la casa de discuri GWK, albumul este inclus în proiectul "Discurile anului 2021".
Cu peste 400 de concerte susținute pe patru continente și o bogată activitate pedagogică, Juan Carlos Navarro este unul dintre cei mai prolifici chitariști ai zilelor noastre. Albumul "La Catedral" cuprinde o agreabilă selecție de piese alese de Juan Carlos Navarro din repertoriul universal, astfel încât pentru fiecare lucrare să aibă o poveste prin care să capteze atenția ascultătorului.
Juan Carlos Navarro motivează în broșura albumului alegerea fiecărei piese - astfel, "La Catedral" descrie imaginea catedralei din Montevideo (Uruguay), iar chitaristul germano-peruan a înțeles cel mai bine mesajul compozitorului atunci când a vizitat-o, în 2019, fiind impresionat de măreția edificiului. Despre "Carnaval la Veneția" aflăm că a fost partitura pe care i-a dăruit-o tatăl său o dată cu prima chitară, înainte de a începe studiul instrumentului.
"La Catedral" - un album cu piese atractive care spun câte o poveste, creând ascultătorului o conexiune afectivă; o interpretare care relevă măiestria lui Juan Carlos Navarro și o foarte bună realizare tehnică a discului sunt atuurile pentru care recomand albumul, tuturor celor care iubesc muzica bună.
Vă reamintesc că puteți regăsi discurile prezentate în această emisiune pe pagina proiectului "Discurile anului 2021" de pe site-ul româniamuzical.ro