Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Ansamblul "Baroc Wrocław", dirijor Andrzej Kosendiak - selecțiuni de pe albumul "Jacek Różycki" - CD Review, 29 iunie 2021

În premieră la Radio România Muzical vă prezint un album dedicat compozitorului preclasic polonez Jacek Różycki. Sub forma unui dublu CD, acesta a fost lansat în data de 19 martie la casa de discuri CD Accord. O recuperare istorică, realizată de Ansamblul Baroc Wrocław condus de Andrzej Kosendiak, a creației lui Jacek Różycki care astfel a fost înregistrată integral, în premieră mondială. Născut în 1635, într-o familie înstărită, Jacek Różycki a fost capelmaestru la curtea a patru regi polonezi, activitatea sa desfășurându-se în special la Varșovia, dar și la Dresda. Cu un asemenea statut e ușor de presupus că creația lui Różycki a fost vastă, dar tot ce s-a putut recupera și chiar reconstitui s-a putut încadra pe doar 2 CD-uri cu imnuri și motete. Chiar dacă era o personalitate a acelor vremuri, creația sa nu a fost tipărită în timpul vieții, astfel încât s-au păstrat doar manuscrisele unor piese religioase, precum și informația că a existat și o creație instrumentală. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, Polonia a fost angrenată într-o serie de războaie, astfel încât vremurile nu au fost prielnice culturii, iar în prezent se poate reconstitui cu greu viața muzicală din acea perioadă. Anul morții lui Jacek Różycki este incert, 1703 sau 1704, dar, cu siguranță se știe că în timpul vieții a avut probleme financiare, Regii întârziind plățile lui și ale muzicienilor săi; casa regală poloneză și-a achitat ultimele datorii abia în 1717, banii jungând la urmașii compozitorului.

Creațiile compozitorului preclasic polonez incluse pe album datează din jurul anilor 1670, poartă o evidentă influență a muzicii italiene și sunt înregistrate în premieră mondială. Un demers care i se datorează lui Andrzej Kosendiak, dirijor și director al Forumului Național de Muzică Witold Lutoslawski din Wroclaw, fondator al Ansamblul Baroc Wrocław. Pasionat de muzica veche, în special cea poloneză, Kosendiak a fondat mai multe ansambluri de profil, precum Ansamblul Baroc Wrocław; acesta a fost înființat în 2012 și are în palmares o serie de albume cu muzică barocă, axându-se pe cea a compozitorilor polonezi, deține premii naționale și participă la festivaluri europene. Ansamblul e specializat pe interpretarea repertoriului încă necunoscut din Europa Centrală - muzică veche, renascentistă și preclasică.

Regăsim imnuri religioase a căror structură poartă influența muzicii protestante și pentru care dirijorul Andrzej Kosendiak a preferat o orchestră extinsă, astfel încât piesele să poată avea parte de o interpretare adecvată și în sălile de concerte; cu toate acestea, pentru o sonoritate autentică, la unele dintre ele a păstrat în deschidere cvartetul de bărbați cu acompaniament de orgă.

Nu pot decât să admir ideea recuperării creației lui Jacek Różycki, să apreciez calitatea compozițiilor care relevă valoarea lui Różycki, calitatea sunetului acestui album, precum și a interpretării pieselor. Albumul este însoțit de o broșură excelent realizată, în care sunt adunate toate informațiile identificate de cercetători despre viața compozitorului polonez, cu o detaliată descriere a contextului istoric.

Lansat în luna martie de casa de discuri CD Accord, albumul Jacek Różycki cuprinde integrala creației compozitorului preclasic polonez, înregistrată în premieră mondială. Albumul este inclus în proiectul "Discurile anului 2021", de urmărit pe site-ul nostru, românia-muzical.ro


Florica Jalbă