Urmează: 12.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Snorre Kirk & Stephen Riley - albumul 'Going Up' - Jazzy hour, 15 iunie 2021

Am plăcerea de a împărți cu voi una dintre cele mai plăcute surprize ale anului 2021, una dintre cele mai reconfortante descoperiri muzicale, reprezentând, după părerea mea, modul ideal de manifestare al unui artist contemporan, indiferent de genul abordat. Mă bucură artistul care îmbogățește un limbaj deja complex, înnobilat de alte mari personalități, prin contribuția personală, definită de stil și clasă. Când preiei jazz-ul clasic și-l oferi scenei contemporane prin piese proprii cu sound proaspăt, detaliu admirabil și tradiție perfect conservată, când folosești tehnologia dintr-un studio bun pentru a reda ceea ce jazz-ul oferă nealterat timp de mai bine de 100 de ani, înseamnă că ai devenit un artist autentic, care redă altruist adevărul și merită un loc important pe scenă.

Surpriza se numește Snorre Kirk, un baterist norvegian care activează în Danemarca și a lansat sub nume propriu câteva albume minunate, după ce s-a impus pe scena europeană ca acompaniator al unora dintre cele mai rezonante nume ale școlii scandinave. Discuri perfecte de jazz, semnate de un artist excepțional, instrumentist și compozitor cu normă întreagă. Începând cu succesul imens al debutului din 2012, Snorre Kirk ne uimește prin acuratețea cu care redă jazz-ul american cu rigoare scandinavă și căldură personală. Rar am auzit un swing mai elegant și o relație atât de echilibrată, de nuanțată între instrumente.

Inspirație și bun gust într-o zonă muzicală atât de familiară, o cale mult bătută de cei mai mari, calități care mă fac să repet cuvântul "eleganță" la fiecare frază. În 2021 apare albumul "Going Up", al doilea în colaborare cu saxofonistul american Stephen Riley, cu care s-a asociat datorită intențiilor comune, în spiritul ordinii ellingtoniene, al intuiției lui Basie și al swingului care rămâne în esența jazz-ului. Deși sună standard, piesele sunt în întregime scrise de Snorre Kirk, iar maniera de interpretare a fost intens studiată și este detaliat reprodusă de toți muzicienii. Un sound dezvoltat în zece ani, evocând o poveste muzicală începută acum un secol. Astăzi ascultăm aproape integral acest masterclass de swing, cu Snorre Kirk, Stephen Riley, Magnus Hjort și Anders Fjeldsted. Going Up!