Urmează: 15.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Chitaristul Milos Karadaglic - albumul 'The moon and the forest'

Chitaristul muntenegrean Milos Karadaglic și-a lansat pe 30 aprilie cel mai nou disc: The Moon and the forest – Luna și pădurea, la casa Decca. 

Este al șaselea album de autor al chitaristului în vârstă de 38 ani, apărut în 10 ani de colaborare cu celebra casă londoneză, din orașul unde el însuși este stabilit. Precedentele cinci albume s-au bucurat de un uriaș succes de public și de critică, consolidându-i imaginea de chitarist-vedetă al momentului, care se impune atât prin strălucitoarea lui tehnică, cât și prin sensibilitatea și inventivitatea muzicală.

Pe acest al șaselea album – Luna și pădurea, Milos Karadaglic propune două concerte înregistrate în premieră, compuse pentru el de doi compozitori contemporani foarte cunoscuți. Primul dintre ei este compozitorul britanic de 49 ani, Joby Talbot, cunoscut pentru numeroasele sale producții multi-disciplinare – de la muzică de balet, la muzică de scenă, opere și muzică de film – colaborator apropiat pentru numeroase producții BBC de mare succes.  

În 2018, în cadrul festivalului BBC Proms, Milos Karadaglic a interpretat în premieră concertul “Ink Dark Moon” pentru chitară și orchestră de Joby Talbot, lucrare înregistrată în ianuarie 2019, prezentă acum discul apărut în 30 aprilie 2021. 

Pe același disc, un alt concert în premieră mondială, scris special pentru Milos Karadaglic, “The Forest” – “Pădurea” de Howard Shore. Da, acel Howard Shore care a scris coloana sonoră a trilogiei “Stăpânul inelelor” și “Hobbitul”, un compozitor canadian cu remarcabil succes care se dovedește și un redutabil autor de lucrări concertante – așa cum veți sesiza ascultând concertul “The Forest”,  înregistrat de Milos KAradaglic și National Arts Centre Orchestra, dirijor Alexander Shelley în mai 2019, la Londra. 

Un mare chitarist, care a căpătat mult în ceea ce privește maturitatea interpretării, păstrându-și și strălucirea și spectaculozitate; două lucrări contemporane care valorizează experiența de compozitor de muzică de scenă și de film a autorilor, două lucrări valoroase care pot avea impact la un public larg și o interpretare sensibilă, cu multe culori, în acord cu tematica opusurilor abordate. În plus, Visare din Suita Scene de copii de Robert Schumann și o piesă de Ludovico Einaudi. O încântare!

Cristina Comandașu