Apoi: 0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Jesu, meine Freude cu BachWerkVocal - Music box, 19 aprilie 2021


Vă invit să ascultați un disc în avanpremiera lansării lui internaționale, planificate pe 23 aprilie 2021: albumul Jesu, meine Freude, cu înregistrări realizate de Ansamblul BachWerkVokal din Salzburg, dirijor Gordon Safari.

Este prima dată când avem ocazia să ascultăm la Radio România Muzical acest ansamblu dedicat muzicii vechi, înființat în 2015 și care s-a impus repede în spațiul european vorbitor de limbă germană drept unul dintre cele mai importante în repertoriul muzicii baroce. BachWerkVokal își susține propria stagiune la Cristuskirche din Salzburg. Pe acest disc: lucrări de Johann Sebastian Bach (motetul BWV 227), Georg Philipp Telemann (cantata catalog 966), Johann Friedrich Doles și Johann Ludwig Krebs. 

Și ansamblul are o particularitate: vocile din cor interpretează și partiturile solistice - de altfel, ansamblul este alcătuit, pe lângă instrumentiști, din 8 remarcabili cântăreți, care cunosc în detaliu stilul de interpretare al muzicii baroce, ceea ce dă o notă de evidentă calitate înregistrărilor pe care le veți asculta în continuare. 

Discul editat de casa germană Musikproduction Dabringhaus und Grimm (MDG) cuprinde patru cantate și motete scrise pe același text liturgic - imnul Jesu, meine Freude, unul dintre cele mai cunoscute din spațiul liturgic luteran, publicat prima dată într-o culegere de imnuri protestante în 1653. În 1714, Georg Philipp Telemann scria cantata Jesu, meine Freude, cu numărul de catalog 966, pentru a 20-a duminică după Înălțare, lucrare înregistrată în premieră pe acest disc. Se pot recunoaște influențe venind din muzica franceză barocă, în ceea ce privește construcția, dar și alura ariilor soliste - cantata surprinzând cu un coral foarte scurt în debut, urmat de o impozantă arie a basului. 

Tot în premieră mondială, ca și cantata lui Telemann, este înregistrat pe acest disc și motetul Jesu, meine Freude de Johann Friedrich Doles, compozitor care a trăit între anii 1715 și 1797. Doles a studiat cu Johann Sebastian Bach și a fost, la rândul său, cantor la Thomaskirche din Leipzig, începând cu anul 1755. Stilul său polifonic are ca model maniera bachiană, la care adaugă maniera elegantă de construcție a melodiei, preluată de la Graun și Hasse. Motetul Jesu, meine Freude este un exemplu al stilului baroc târziu german, care anunță noul stil galant din zorii clasicismului. 

Din aceeași generație cu Johann Friedrich Doles este și ultimul compozitor propus pe acest disc, Johann Ludwig Krebs, care a trăit între anii 1713 și 1780. De asemenea, instruit de Johann Sebastian Bach în arta contrapunctului și consacrat în epocă drept cel mai important discipol al marelui Bach. Sigur, recunoaștem influența lui Bach în discursul contrapunctului pe parcursul audiției cantatei Jesu, meine Freude, dar mai mult, și stilul galant specific secolului al XVIII-lea și ecouri din muzica italiană în acompaniamentul ariilor. O încântare! 

O încântare, mai ales în interpretarea propusă de acest minunat ansamblu, BachWerkVokal, înființat în 2015 de un tânăr organist și dirijor, Gordon Safari. Cel mai important proiect al său rămâne BachWerkVokal, un ansamblu de top la nivel mondial în ceea ce privește interpretarea muzicii numite generic vechi. Gordon Safari a predat la Hanovra și în prezent este profesor la Mozarteumul din Salzburg, oraș în care a înființat anul trecut și ansamblul Kammeroper Salzburg, dedicat operei moderne. 

Recomand cu căldură acest album: consider că a interpreta muzica veche este una dintre cele mai mari provocări, pe care, de fapt, nu mulți reușesc să o depășească la un nivel artistic care să rezoneze și cu publicul de astăzi. O tehnică specială vocală și instrumentală, sensibilitate, o viziune care să respecte originalul, dar să fie și elocventă pentru publicul conteporan: sunt ingredientele unei interpretări memorabile, ingrediente pe care le regăsim și pe acest disc, atât de potrivit de ascultat în perioada premergătoare Paștelui. Un mare bravo pentru BachWerkVokal și dirijorul Gordon Safari!

Cristina Comandașu