Urmează: 0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55
Imnul de stat

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Oboistul Albrecht Mayer și Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen - Music box, 12 aprilie 2021

Vă invit să ascultați Mozart - însă un Mozart inedit, interpretat la oboi de unul dintre cei mai mari interpreți la acest instrument care activează astăzi: oboistul Albrecht Mayer, aflat alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen. Este un disc foarte nou, lansat la casa Deutsche Grammophon pe 9 aprilie. 

Poate părea ciudat că și astăzi descoperim lucruri noi despre Wolfgang Amadeus Mozart, iar Albrecht Mayer ne oferă o partitură despre care știm foarte puțin: un concert în Fa major pentru oboi și orchestră de Mozart, din care care s-a păstrat doar o schiță a unei singure părți, un Allegro cu numărul de catalog kochel 293 - 416 f, o schiță a unui concert creat fie în 1778, fie în 1783. 

Albrecht Mayer și Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen au înregistrat o versiune finalizată de Gotthard Odermatt, compozitor contemporan elvețian, el însuși oboist. 

Albrecht Mayer a înregistrat în trecut singurul concert pentru oboi și orchestră finalizat de Mozart, catalog Kochel 314, pe un disc din 2004.

17 ani mai târziu, Mayer revine la Mozart, una dintre iubirile sale repertoriale constante. De data aceasta, cu un alt concert pentru oboi, clavecin și orchestră, transcris după Concertul KV 299 pentru flaut, harpă și orchestră. Vital Julian Frey, un clavecinist elvețian de 41 ani, se află alături de Albrecht Mayer. 

Albrecht Mayer este cel mai cunoscut și apreciat oboist al momentului, la nivel mondial. La 55 ani, se bucură de o faimă de invidiat - pe lângă o intensă activitate solistică, este și instrumentist în cadrul celebrei filarmonici din Berlin. În ultimii 14 ani, a lansat 10 discuri de autor la cunoscuta casă Deutsche Grammophon, alături de numeroase alte apariții pe albumuri cu compilații. Discurile reflectă interesul său de a lărgi repertoriul pentru oboi, fie prin lucrări noi, fie prin transcripții ale unor opusuri foarte cunoscute. Pe ultimul său album, lansat pe 9 aprilie 2021, Albrecht Mayer propune și alte lucrări mozartiene, în transcripție pentru oboi și orchestră: Ave verum, Rondo KV 373, două arii de concert, alături de motetul Exsultate jubilate. Vocea sopranei de coloratură este înlocuită de timbrul cald și pătrunzător al oboiului - o audiție inspiratoare.

Cristina Comandașu