Apoi: 9.25
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Kim Andre Arnesen - Holy Spirit Mass; Music box, 5 aprilie

A doua zi de Paști pentru credincioșii catolici și protestanți – este ziua când poate fi ascultat în premieră un album lansat pe 2 aprilie 2021, în Vinerea Mare a credincioșilor catolici și protestanți. Pe acest album: Holy Spirit Mass de Kim Andre Arnesen.

Albumul a apărut sub egida prestigioasei case britanice Decca și ne prilejuiește întâlnirea cu un compozitor practic necunoscut în România: Kim Andre Arnesen, un norvegian de 40 ani, creator specializat mai ales în muzică corală, nominalizat în 2016 la premiile Grammy. Ascultându-i muzica, realizezi de ce se bucură de succes – un evident dar de melodist, o muzică eminamente tonală și senină, abilitate în folosirea vocilor și capacitatea de a creiona o atmosferă de seninătate. O rețetă aplicată, de altfel, și de alți compozitori contemporani norvegieni de succes, cum este, de pildă, Ola Gjeilo.

Holy Spirit Mass a fost interpretată în premieră acum 4 ani, în 2017, când se împlineau 500 ani de la reforma lui Martin Luther și apariția bisericii protestante; a fost o comandă a Corului Național Luteran din Minesotta special pentru această aniversare. Premiera europeană a lucrării a avut loc în 2018, la Roma, în deschiderea festivalului de muzică sacră ce are loc acolo.

Înregistrarea pe care o veți asculta în continuare este realizată de aceiași artiști care au interpretat-o și la premiera americană din 2017: Trondheim Vokalensemble și Trondheim Soloists, sub conducerea dirijoarei Sofi Jeannin, cu Mona Spigseth la pian și Alex Robson la vioară. Sesiunea de înregistrare a fost realizată în septembrie 2020 – era prima dată când acești muzicieni norvegieni se întâlneau după ce din martie 2020 nu mai cântaseră împreună, pe fondul pandemiei COVID, iar emoția acestei întâlniri cred că este ușor sesizabilă.

Holy Spirit Mass îmbină textul liturgiei catolice și textele lui Martin Luther: un semnal de unitate în credință, indiferent de confesiune, cu atât mai mult sprijinită de o muzică ce a devenit în ultimii 4 ani printre cel mai des abordate partituri contemporane corale, atât de ansambluri profesioniste, cât și de amatori.

Cristina Comandașu