ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijor Manfred Honeck - Music box, 15 martie 2021

Vă propun un disc apărut pe 12 februarie 2021 sub egida casei americane Reference Recordings - o înregistrare-eveniment a Simfoniei a IX-a de Beethoven, cu Orchestra Simfonică din Pittsburgh, condusă de Manfred Honeck, în prim plan.

Discul face parte din celebra, pot să-i spun deja, serie Fresh de înregistrări din concerte live ale acestei orchestre - sunt 10 ani de istorie a acestei serii, deja, și mai multe premii Grammy care-i jalonează evoluția, ultimele, pentru cel mai bun album orchestral și cel mai bun sunet, la gala din 2018, pentru un album Șostakovici-Barber. Numeroase altele sunt nominalizările la premiile Grammy obținute de-a lungul anilor.

Sigur, a te ridica mereu la înălțimea propriului succes este o provocare în sine. Pe care Manfred Honeck și orchestra sa, pe care o conduce din postura de director muzical din 2008, o trece o lejeritate de fiecare dată.

Manfred Honeck este un dirijor carismatic și mereu aplicat asupra detaliului; iar Orchestra Simfonică din Pittsburgh este o orchestră foarte bună - sunt date simple, care vorbesc direct despre calitatea discului pe care-l veți asculta astăzi. Manfred Honeck nu se mulțumește doar să dirijeze încă o versiune o Simfoniei a IX-a de Beethoven, ci vrea să găsească o voce personală într-una dintre cele mai cunoscute partituri din istoria muzicii. Și reușește, prin tempo-urile, frazarea, accentele pe care le propune, prin energia pe care o inspiră, toate venind dintr-o minuțioasă analiză a partiturii. Pentru că Honeck este în primul rând un filosof al muzicii, un cercetător - nimic nu are sens pentru el în afara sensurilor pe care înșiși compozitorii le-au pus în partitură.

La finalul acestei audiții veți fi exaltați, purtați de o puternică emoție - o promisiune a Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, condusă de Manfred Honeck, alături de Corul "Mendelssohn" din Pittsburgh și cei patru soliști: soprana Christina Landshamer, mezzosoprana Jennifer Johnson Cano, tenorul Werner Güra, basul Shenyang. Simfonia a IX-a de Beethoven, înregistrată în cadrul unor concerte live din iunie 2019.

Cristina Comandașu