Urmează: 12.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Violonista Hilary Hahn - albumul 'Paris' - Music box, 8 martie 2021

Cel mai nou disc al celei mai cunoscute violoniste americane a momentului: Hilary Hahn și albumul său Paris, înregistrat alături de Orchestra Filarmonică Radio France, condusă de Mikko Franck. Este un album foarte proaspăt, lansat de casa Deutsche Grammophon pe 5 martie. 

Înregistrările pe care le veți asculta - Poemul de Chausson, Concertul nr. 1 de Prokofiev și două serenade de Einojuhani Rautavaara - au fost realizate în iunie 2019, adică cu puțin timp înainte de anunțul lui Hilary Hahn că în perioada 1 septembrie 2019 - 1 septembrie 2020 se va bucura de un an sabatic. Între timp, pandemia COVID 19 a impus prelungirea acestei perioade după 1 septembrie 2020: fără concerte sau, în orice caz, a concertelor cu public; Hilary a mai susținut online foarte puține concerte. Iar primul proiect major al anului 2021 este lansarea acestui nou disc - primul disc nou cu repertoriu concertant din ultimii 6 ani. În stagiunea 2018-2019, Hilary Hahn a fost artist în rezidență al Orchestrei Filarmonice Radio France, iar înregistrările de pe acest disc sunt rod al acestei colaborări. 

Atmosfera Parisului finalului de secol XIX - strălucitoare și totuși, purtând o stare de melancolie de final al unei epoci - transpare din celebrul Poem pentru vioară și orchestră de Ernest Chausson, compozitor născut la Paris în 1855. Hilary Hahn surprinde exact această nuanță întunecată a Parisului, oraș al luminilor, în versiunea sa înregistrată în 2019. 

Parisul - declara Hilary Hahn - "vorbește despre expresivitate, despre emoție, despre sentimentul de a fi conectat cu orașul și despre o intersecție culturală, într-un mod inspirator pentru interpret și ascultător. Parisul a jucat un rol central în cariera mea; am cântat la Paris încă de când eram adolescentă". 

Revista britanică Gramophone a declarat discul Paris semnat de Hilary Hahn drept discul lunii martie 2021. "Mă îndoiesc că Prokofiev a fost cântat vreodată mai bine decât este pe acest disc. Fanii și-au notat deja că achiziția acestui disc este obligatorie, la fel, și cei care jurizează în industria discografică. Și nu greșesc deloc" - citim în cronica apărută în publicația britanică. 

Serghei Prokofiev a lucrat la primul său concert pentru vioară și orchestră între anii 1915-1917. Premiera a avut loc abia în 1923, la Paris - iată și justificarea includerii acestui concert pe albumul Paris semnat de violonista Hilary Hahn și Orchestra Filarmonică Radio France, condusă de Mikko Franck. 

Pe 17 februarie 2019, Hilary Hahn și Orchestra Filarmonică Radio France, dirijor Mikko Franck, interpretau în premieră mondială două serenade de Einojuhani Rautavaara, compozitor finlandez stins din viață în iulie 2016. Aceste două serenade, compuse în 2016 special pentru Hilary Hahn, sunt ultimele lucrări lăsate de acest important compozitor contemporan finlandez. Înregistrarea realizată în februarie 2019 se regăsește acum pe albumul Paris - de altfel, e cunoscut interesul lui Hilary Hahn pentru muzica contemporană, pe care a promovat-o cu regularitate pe albumele sale. 

Serenadă pentru dragoste și Serenadă pentru viață se intitulează aceste două meditative lucrări ale unui compozitor care ajunsese la 87 ani și putea privi viața cu obiectivitate, și totuși cu emoție. 

Discul în integralitatea sa este o mărturie despre o mare violonistă, cu o tehnică imbatabilă și cu o înțelegere adâncă a muzicii interpretate; o violonistă cerebrală care nu face uz de niciun artificiu, pe care trebuie să o asculți concentrat și care oferă o altă perspectivă a ceea ce înseamnă rolul muzicii, al artei în general, în viețile noastre. De neratat!

Cristina Comandașu