Urmează: 12.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Daumants Liepins - Music box, 22 februarie 2021

Pianistul leton Daumants Liepins și-a lansat pe 20 noiembrie 2020 discul de debut la casa letonă Skani. Pe acest disc: Studiul-tablou op. 39 nr. 2 și Sonata nr. 2 de Serghei Rahmaninov, alături de o înregistrare în premieră mondială a Sonatei nr. 3 de Imants Zemzaris.

Revista britanică Pianist publica în decembrie 2019 o listă cu patru pianiști ce merită a fi urmăriți în 2020. În fruntea acestei liste: letonul Daumants Liepins, câștigător în 2019 al premiului Vendome în cadrul festivalului de la Verbier. Pentru cei care au curiozitatea să vizite site-ul acestui pianist, vor fi întâmpinați de o poză realizată pe scena Ateneului Român de la București, pentru că Daumants Liepins este și laureat cu premiul al II-lea la Concursul Enescu din 2018, aspect de CV cu care, de altfel, se mândrește.

Sigur, anul 2020 nu a mai fost deloc așa cum se prevedea în decembrie 2019, însă Daumants Liepins a dus la bun sfârșit acest proiect: primul său disc de autor, înregistrat după izbucnirera pandemiei la sala de concerte din Liepaja, oraș-port la Marea Baltică.

Tematica discului este una marină, în legătură cu lungile plimbări în natură ale pianistului, pe timp de pandemie, plimbări pe malul mării, însoțite de țipetele pescărușilor. Așa se explică prezența pe acest disc a Sonatei nr. 3 pentru pian de Imants Zemzaris, compozitor leton născut în 1951, intitulată chiar Pescărușul, compusă în 2008. Imants Zemzaris este autorul unei muzici de teatru pentru piesa Pescărușul de Cehov, la care a lucrat în 2001. Schițele muzicale ce-l descriau pe personajul principal s-au închegat în această sonată în 4 părți, inclusă de Daumants Liepins pe primul său disc de autor. O lucrare interesantă, într-un limbaj contemporan accesibil, care vorbește despre mare, nemărginit și natura umană cehoviană, opus înregistrat în premieră mondială pe acest disc.

Daumants Liepins are 26 ani și este deținător al unui impresionant palmares de premii internaționale importante. Anul 2020 trebuia să fie o trambulină către o carieră internațională, așa cum prevedea Pianist magazine în decembrie 2019, când îl numea pe Daumants unul dintre cei 4 pianiști de urmărit în 2020; pandemia a anulat însă totul.

„Ca mulți alții”, mărturisește Daumants Liepins, „am petrecut mai mult timp în natură pe parcursul pandemiei. M-am gândit la misiunea artei în lume, am ascultat chemările pescărușilor, am simțit puterea apei mării, ca în muzica lui Rahmaninov. Despre asta este vorba în acest album al meu: despre majestuozitatea naturii și fragilitatea sufletului”.

Dacă sonata lui Zemzaris descrie căderea în abis, pe care toți am experimentat-o în diferite grade pe parcursul pandemiei, Sonata nr. 2 de Rahmaninov, lucrarea cu care Liepins s-a remarcat la majoritatea concursurilor internaționale la care a participat, înseamnă revenirea la lumină și la viață, pe care le așteptăm, de altfel, cu toții. Chiar în cadrul creației lui Rahmaninov, această lucrare este asociată exact acestei speranțe: și Rahmaninov a experimentat depresia, odată cu nereușita primei lui simfonii, dar și-a revenit odată cu succesul Concertului nr. 2 pentru pian și orchestră. În 1913, când a fost scrisă sonata a doua pentru pian, Rahmaninov era în plină efervescență creatoare, scria la Simfonia corală Clopotele, urmată de Vecerniile corale – două lucrări emblematice pentru creația lui. Rahmaninov a revizuit această sonată în 1931 și această versiune este cea interpretată de Daumants Liepins pe acest disc.

Am apreciat mult acest album – odată pentru repertoriul ales, mai rar întâlnit, pentru ideea-concept, dar mai ales, pentru interpretarea sensibilă și foarte emoționantă a lui Daumants Liepins. Într-adevăr, un prilej de reflecție asupra rolului și influenței artei în viețile noastre, precum și o demonstrație a crezului unui tânăr pianist în puterea vindecătoare a muzicii, în timp de pandemie. Cu speranța că într-o zi, vom reveni la normalitate….

Cristina Comandașu