Apoi: 0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Avi Avital - albumul 'Art of the mandolin' - Music box, 14 decembrie 2020

În 13 noiembrie, casa Deutsche Grammophon a lansat cel mai nou disc al mandolinistului israelian Avi Avital: Art of the mandolin, album ce cuprinde lucrări compuse în original pentru mandolină. Este al patrulea album de autor al lui Avi Avital pentru Deutsche Grammophon și primul care cuprinde exclusiv lucrări compuse pentru mandolină. Iată un exemplu celebru: Concertul în Sol major pentru două mandoline și orchestră de Vivaldi, înregistrat de Avi Avital alături de Orchestra barocă din Veneția și Alon Sariel la mandolină.

Știați că și Beethoven a compus o lucrare pentru un ansamblu care cuprinde mandolina? Este vorba despre un foarte puțin cunoscut și candid Adagio creat în anul 1796 pentru mandolină și fortepiano. Avi Avital a inclus această lucrare pe albumul său Art of the mandolin, o înregistrare realizată în ianuarie 2020 alături de harpista Anneleen Lenaerts.

Recunosc că sunt o admiratoare a lui Avi Avital, acest muzician care a transformat mandolina într-o adevărată vedetă pentru scenele de concert internaționale de azi. La 42 ani, numără deja 8 ani de colaborare cu Deutsche Grammophon, 5 albume de autor și altele pe care figurează ca invitat, are o nominalizare la premiile Grammy și concerte pe scene dintre cele mai prestigioase. Pentru că Avi Avital a reușit să facă mandolina să sune ca un flaut, ca o vioară sau ca instrumentul pentru care lucrările pe care le cânta au fost interpretate în original – dincolo de virtuozitatea sa ieșită din comun, muzicalitatea și inteligența cu care abordează oricare lucrare pe care o cântă.

Dincolo de transcripții, Avi Avital a reușit să îmbogățească repertoriul dedicat instrumentului său și prin comanda de lucrări muzicale, mai multe dintre ele incluse pe albumul Art of the mandolin.

În februarie 2018, Avi Avital cânta în premieră mondială la Elbphilharmonie din Hamburg o lucrare pe care prietenul său, compozitorul american David Bruce, o scrisese pentru el: Death is a friend of ours. Sunt trei dansuri în spirit cavaleresc,compuse pentru o varietate de instrumente cu coarde ciupite: lăută, chitară, harpă, theorbă și clavecin. O descoperire!

Din ce în ce mai des întâlnim în programele de concert și recital lucrările lui Giovanni Sollima, compozitor italian și violoncelist născut în anul 1962 care a scris și un preludiu pentru mandolină, interpretat de Avi Avital pe albumul Art of the mandolin. O lucrare plină de viață, în spirit neoclasic, dar cu o evidentă tușă de modernitate.

Un album interesant, admirabil interpretat, prilej pentru a ne delecta cu lucrări foarte cunoscute, cum e Concertul pentru două mandoline și orchestră de Vivaldi, dar și de a descoperi lucrări contemporane la care merită să revii precum Death is a friend of ours de David Bruce sau Preludiul pentru mandolină de Giovanni Sollima.

Cristina Comandașu