ACUM:
15.00
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 16.30 Festivalul Internațional „George Enescu”
Apoi: 18.30 CD Review

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor anterioare: 2020 |2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Igor Levit - selecțiuni de pe albumul 'Encounter' - Music box, 9 noiembrie 2020

"Encounter" este un album de pandemie - ca și "Selige Stunde" al lui Jonas Kaufmann sau "Hope@at home" cu Daniel Hope. Nu întâmplător, deci, și acest titlu - Encounter, Întâlnire cu sensul de comuniune. Înregistrat în martie 2020, semnificațiile sale rămân la fel de actuale și în noiembrie 2020, când pandemia încă este departe de final. Avem pe acest album lucrări în aranjamente de Busoni după preludii de coral semnate de Bach și Brahms, un aranjament de Reger după op. 121 de Brahms și o amplă lucrare, Palais de Mari, semnată de compozitorul american Morton Feldman în 1986. 

Igor Levit, unul dintre cei mai personali și importanți pianiști ai timpurilor noastre, mărturisea: "Izolarea strictă din primăvara lui 2020 a fost dificilă și pentru mine. Ca artist, totuși, niciodată nu m-am simțit atât de liber ca în acele zile când decideam, cu doar jumătate de oră înainte de un concert live online, ce voi cânta. Posibilitatea de a face muzică cu spontaneitate, de a alege lucrările care-mi dau răspunsuri la întrebări despre dragoste și moarte, singurătate și posibilitatea unei reale iubiri pentru ceilalți, a adus modului cum cânt la pian o libertate pe care nu am mai experimentat-o niciodată astfel." 

La un nivel foarte personal, Igor Levit vorbește pe discul Encounter despre o întâlnire mistică cu o putere ce stă deasupra noastră, a tuturor, și de care avem nevoie mai ales în timpuri de cumpănă. Nu întâmplător, Levit a ales Bach, și nu oricare lucrări, ci preludii de coral - fuziune între credință și miracolul vocii omenești. Tot pentru voce și-a scris Brahms penultimul său opus, Vier ernste gesange, 4 cântece serioase op. 121, sub impresia iminentei morți a Clarei Schumann, iubirea sa nemărturisită de o viață. Versurile acestor lieduri sunt extrase din Biblia protestantă. 

Avem un față un disc excepțional interpretat, cu un repertoriu care însă nu e deloc obișnuit - într-o vreme când se caută spectacularul, în cu tot alt sens decât ceea ce găsim pe discul lui Levit. În pandemie, descoperim în singurătate mult mai multe despre noi înșine și lumea interioară în care ne mișcăm. Fericiți sunt cei care văd că lumea lor interioară nu e doar un hău și că rezonează cu muzica lui Bach sau Brahms.
Cristina Comandașu