ACUM:
12.00
Interpreții Festivalului 'George Enescu' 2021
Marile nume invitate, în înregistrări de referință.
Urmează: 13.00 Info buletin muzical Știrile muzicale ale zilei.
Apoi: 13.05 Polifonii Universal și românesc, creație și interpretare.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor anterioare: 2020 |2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Tenorul Jonas Kaufmann și pianistul Helmut Deutsch - albumul 'Selige Stunde' - Music box, 26 octombrie 2020

Selige Stunde - Ora binecuvântată, lied de Alexander von Zemlinsky,  este piesa care dă titlul albumului semnat de tenorul Jonas Kaufmann și pianistul Helmut Deutsch pentru casa Sony, album lansat pe 4 septembrie 2020.

Iată primul album de pandemie al celebrului tenor german, pe care unii critici îl consideră chiar cel mai bun album de recital al lui Jonas Kaufmann. Sunt lieduri de la Mozart la Mahler, înregistrate de Kaufmann alături de pianistul Helmut Deutsch în perioada de carantină din primăvara acestui an, în spații private. De altfel, se și aude, uneori, că sonoritatea pianului este diferită de la o înregistrare la alta sau că poate ar fi trebuit să fie mai bine acordat. Însă da, dincolo de aceste aspecte minore, suntem în fața unui album de recital minunat, cu lieduri interpretate de doi maeștri și o selecție muzicală aleasă cu gust, având temă comună dragostea și un sentiment cu o nuanță nocturnă, în cele mai multe cazuri. Este un album de ascultat în liniștea serilor în familie care vor veni și în următoarele luni, afectate de același virus care a bulversat viața întregii planete.

Se simte în interpretarea propusă de Jonas Kaufmann ceea ce am trăit mulți dintre noi în primăvara lui 2020: retragere din lumea agitată, reflecție asupra unei lumi interioare, poate chiar redescoperirea unui sine pierdut în ritmul unei vieți stresante. Și regăsire în dragoste și speranță.

Avem pe albumul Selige Stunde - Ora binecuvântată și opusuri cunoscute, dar și mici bijuterii aproape necunoscute publicului larg, cum sunt liedurile lui Friedrich Silcher și Carl Bohm. Iar Kaufmann știe să dozeze perfect timbrul vocal și interpretarea pentru genul cameral - o expresivitate ieșită în comun, susținută de discursul atent construit de un acompaniator pe măsură.

Selige Stunde - un album ca un balsam pentru suflet.

Cristina Comandașu