ACUM:
15.00
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 16.30 Festivalul Internațional „George Enescu”
Apoi: 18.30 CD Review

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor anterioare: 2020 |2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Violonistul Daniel Lozakovich și Orchestra Filarmonicii din Munchen, dirijor Valery Gergiev - Music box, 5 octombrie 2020

Un album lansat pe 25 septembrie de casa Deutsche Grammophon, dedicat aniversării Beethoven 250 - a existat, de altfel, din partea acestei case de discuri, o linie directoare de aniversare a lui Beethoven, cu înregistrări realizate de tineri interpreți. Iar pentru acest disc au optat pentru un violonist de 19 ani, suedezul Daniel Lozakovich, privit drept una dintre marile revelații ale violonisticii contemporane.

Într-un concert din 16 decembrie 2019, Daniel Lozakovich a interpretat alături de Orchestra Filarmonicii din Munchen, condusă de Valery Gergiev, Concertul pentru vioară și orchestră de Beethoven. Această înregistrare este acum disponibilă pe discul pe care-l veți asculta și dvs astăzi, după ce, în perioada primului val pandemic din 2020, a fost publicat ca înregistrare video în rețelele sociale.

Sigur, este deja o mare realizare să fii invitat de Valery Gergiev, la 18 ani, să cânți alături de el, Concertul de Beethoven. De fapt, colaborarea lor a fost strânsă în ultimii 5 ani, abordând împreună de mai multe ori acest celebru concert, o piatră de hotar pentru oricare violonist concertist. “Dacă nu ați auzit încă de Lozakovich, sigur o veți face în viitor”, a profețit Gergiev după un concert cu Lozakovich solist, pe care l-a dirijat.

Ceea ce-l individualizează pe Lozakovich în rândul generației sale este, dincolo de indubitabilul său talent, faptul că viziunea sa este foarte apropiată de cea a marilor maeștri ai viorii din trecut. De la sunet, la concepție și la lipsa oricăror artificii suplimentare, Lozakovich amintește foarte mult de un David Oistrah. El este un violonist clasic, în cel mai bun sens al cuvântului – probabil că încă își caută forma cea mai potrivită de exprimare în cadrul acestui tipar artistic mai larg. Și poate, uneori, e nevoie de mai multă viață în interpretările sale, ceea ce am simțit atunci când am ascultat interpretarea sa pentru Concertul în Re major de Ludwig van Beethoven, înregistrat alături de Orchestra Filarmonicii din Munchen, condusă de Valery Gergiev.

Daniel Lozakovich – un talent de urmărit în anii care vin. La 19 ani, el este deja un maestru, venind din tradiția școlii ruse – el este născut în Suedia, însă dintr-o familie cu părinți proveniți din Kirghistan și Bielorusia. Un protejat al dirijorilor Vladimir Spivakov și Valery Gergiev, Daniel Lozakovich a ajuns în atenția lumii internaționale fără a trece prin furcile caudine ale competițiilor internaționale și are deja 2 discuri apărute la casa Deutsche Grammophon, în 2018 și 2019, cu lucrări de Bach și Ceaikovski. Este, dacă vreți, un Jan Lisiecki al viorii, urmând același tipar de carieră, un talent afirmat de foarte devreme și cu o carieră spectaculoasă la vârsta la care alții încă tatonează ce drum să urmeze în viață – când a semnat cu Deutsche Grammophon avea doar 15 ani!