Urmează: 12.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Genova & Dimitrov Piano Duo - Integrală Serghei Rahmaninov - CD Review, 5-7 octombrie 2020

Unul dintre cele mai valoroase duo-uri pianistice ale momentului – Genova - Dimitrov ne oferă în cea mai recentă apariție discografică oportunitatea  de a admira și a cunoaște în profunzime integrala lucrărilor pentru două piane sau pian la patru mâini de Serghei Rahmaninov. Acest dublu album apărut sub sigla CPO în 24 februarie 2020 a cucerit întreaga  Europă muzicală, fiind considerat chiar cel mai valoros proiect de  până acum al acestui duo pianistic de origine bulgară, care aniversează odată cu lansarea acestui material, 25 de ani de activitate concertistică.

Despre începuturile acestei colaborări ne vorbesc chiar cei doi artiști, în booklet-ul albumului: ”Cu puțin timp înainte de a pleca spre Coreea de Sud pentru a participa la un concurs de pian solo, era disponibilă o singură sală de repetiții la Universitatea de Muzică din Hanovra (n.r. unde cei doi și-au definitivat studiile și unde și în prezent conduc catedra de duo-uri de pian). ”Erau acolo două piane și am decis spontan să cântăm simultan un studiu de Chopin. A fost ca și când am primit brusc,  aripi”.  Câteva luni mai târziu (se întâmpla acest lucru în 1995), Anglika Genova și Liuben Dimitrov câștigau primul mare Concurs pentru două piane de la München, urmat de alte trei competiții internaționale  - ”Murray Dranoff” din Miami,  Tokio și Concursul ”Bellini” din Caltanissetta. De atunci prestigiul acestui Duo a crescut exponențial, ei fiind invitați să susțină concerte și recitaluri pretutindeni în lume - de la Washington la Cape Town, de la Beirut la Beijing, fără a menționa marile festivaluri și săli de concerte europene.

Au lansat până în prezent 15 albume în această formulă: Duo-uri de Dmitri Șostakovici, Johann Christian Bach, Muzio Clementi, Concerte de Bohuslav Martinu, Alfred Schnittke, Darius Milhaud, Francis Poulenc, Robert Casadesus, Felix Mendelssohn. În 2017 au câștigat un premiu Echo Classic pentru albumul ”Bela Bartok & Victor Babin – Concerte pentru două piane și orchestră”, ultimul înregistrat în premieră mondială, iar în 2019 au fost nominalizați pentru OPUS CLASSIC Award după lansarea albumului  «Carl Czerny & Max Bruch – Concerte pentru două piane”. Acum toate publicațiile de specialitate  aferente  recomandă în cei mai elogioși termeni apariția acestei Integrale Serghei Rahmaninov, care debutează cu un foarte cunoscut Preludiu în do diez minor, furtunos  arcuindu-se spre punctul culminant pentru a reveni spre final către o rezolvare senină. Este unul dintre cele mai faimoase Preludii semnate de Serghei Rahmaninov care i se cerea de fiecare dată ca bis, în concertele sale.

Acest dublu-album reunește toate lucrările compuse de autorul rus pentru pian la patru mâini, pentru două piane, binecunoscute, ca cele două Suite op. 5 și op.17, sau cu totul inedite pentru noi, dar și transcripții realizate chiar de autor după Poemul simfonic ”Stânca” și după Dansurile simfonice op.45 pentru orchestră. Impresionează nu doar anvergura proiectului, cât mai ales viziunea interpretativă a celor doi pianiști, calitatea emoțională a discursului propus, atenția la detalii, la semnificațiile profunde ale  muzicii și modul simbiotic în care relaționează, perfecta echilibrare a planurilor sonore, desigur o experiență câștigată de-a lungul anilor.

Interesant este istoricul acestei apariții discografice despre care vorbește într-un interviu Aglika Genova. ”Eram foarte tineri, la clasa profesorului Vladimir Krajnev. Discutând despre programul pentru prima noastră competiție ca duo, iubitul nostru profesor a spus spontan: Rahmaninov  - Suita a II-a, o Sonată de Mozart și Fantezia lui Schubert. Nu ne-am imaginat că 25 de ani mai târziu aceste cuvinte vor fi semințele din care se va naște un proiect atât de amplu. Lucrările lui Rahmaninov pentru două piane sau pentru pian la patru mîini nu sunt puține la număr – durează în total 150 de minute . A fost necesar un an pentru ca ideea să fie materializată iar acum suntem aici cu acest dublu album și o primă audiție mondială. Suntem fericiți că Dumnezeu ne-a dat puterea de a realiza acest proiect”.

Regăsim în acest foarte lăudat album Rachmaninov  printre lucrările inedite, și o primă audiție – cele Șase Piese op.11 pentru pian la patru mâini, o expunere caleidoscopică de sentimente și culori, datorată și profilului acestor piese aparent integrate muzicii de salon, care însă în interpretarea atât de rafinată a Duo-ului Genova – Dimitrov își depășesc statutul, pagini  compuse pentru a fi interpretate în intimitatea caselor, diferite ca imagistică, de asemenea ca nivel tehnic. Ideea este de a crea momente de o mare intimitate sufletească celor care se pot apropia de claviatura pianului și pot  împărți  această experiență cu cineva apropiat. Anii sunt 1893 – 1894.

Desigur, orice integrală presupune un efort considerabil din partea celor care își asumă un asemenea demers. Dar atunci când componenta interpretativă depășește canoanele prestabilite, intrăm sub o zodie a miraculosului, cu aceste transparențe, cu pasajele perlate, paleta de culori de o mare diversitate, stările contemplative care nu exclud accentele giocoso sau dramatismul atunci când partitura  o cere. Descoperim această simbioză la nivelul gândirii muzicale, cei doi pianiști respiră împreună și pun în valoare mai presus de orice frumusețea muzicii lui Serghei Rahmaninov mereu actuală, oferindu-ne o imagine asupra lumii sale interioare din perioada în care ”încă mai avea o țară”, dar și a ultimului său opus  - Dansurile simfonice compuse animat fiind de dorul de Rusia , ”cu amintirea a ceea ce a fost și a ceea ce ar fi putut să fie” dacă nu ar fi fost alungat dintr-o țară cuprinsă de elanuri revoluționare.

Marina Nedelcu