ACUM:
19.00
Despre muzică și viață cu...

Urmează: 20.00 Jazzy hour cu Berti Barbera Berti Barbera vă aduce albumul săptămânii.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor anterioare: 2020 |2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'John Williams la Viena' - Music box, 17 august 2020

Muzica, sunt sigură că o veți recunoaște oricând – Marșul imperial din seria Star wars – episodul Imperiul contraatacă. Interpretarea însă, atât de deosebită de multe altele pe care le-am ascultat, nu este una obișnuită pentru muzică de film – Orchestra Filarmonicii din Viena. Iar compozitorul acestei muzici, de altfel, și dirijor al filarmonicii vieneze în înregistrarea de pe acest disc, spunea că este “una dintre cele mai bune pe care le-a ascultat vreodată.

Chiar cea mai bună aș plusa eu – o mare orchestră simfonică, într-un repertoriu poate atipic, însă care sunt sigură că ne va face ora pe care o avem în față mai frumoasă.

Iată, așadar, albumul lansat pe 14 august 2020, cu muzică de film compusă și dirijată de John Williams la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena.

În 3 noiembrie 2018, Filarmonica din Viena urma să susțină un concert condus de John Williams – eveniment anulat din cauza unor probleme de sănătate ale celebrului compozitor american. Însă 19 ianuarie 2020, proiectatul concert a avut loc și teme celebre din filmele Hook, ET, Jurassic Par, Fălci, Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute, alături de, bineînțeles, Star wars, au răsunat într-o interpretare în care recunoaștem rafinamentul unor muzicieni dintr-o orchestră de mare calibru. De altfel, chiar John Williams mărturisea că a avut emoții legate de cum se va adapta filarmonica din Viena la acest tip de repertoriu însă, declara el, “trebuie să mulțumesc în mod special orchestrei pentru marea ei virtuozitate și fantastica abilitate de a interpreta orice fel de muzică”.

În program nu figura, inițial, și Marșul imperial din Star wars, însă muzicieni din partida instrumentelor de suflat din alamă l-au rugat în mod deosebit pe Williams să o cânte împreună. Și așa s-a născut această versiune pe care nu o poți numi decât, pur și simplu, impresionantă, din toate punctele de vedere.

Celebru compozitor de muzică de film, care a împlinit anul acesta 88 ani, John Williams semnează astfel pentru casa Deutsche Grammophon al doilea disc pe care l-aș vedea mai curând aparținând muzicii clasice – anul trecut a apărut, tot în luna august, Across the stars, album semnat alături de binecunoscuta violonistă Anne Sophie Mutter, care a cântat și ea, de altfel, în concertul din 19 ianuarie 2020.

Toate marile case de discuri care se ocupă de muzica clasică caută acum proiecte care să atragă un public cât mai larg și a atrage vedete precum John Williams a fost, în mod evident, o idee bună. Muzică de o excepțională calitate, cu substanță simfonică certă, o interpretare semnată de o orchestră celebră – iată o rețetă de succes.

Cristina Comandașu