Urmează: 15.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Edward Elgar cu violonista Nicola Benedetti - Music box, 10 august 2020

Un album lansat de casa britanică Decca pe 7 august – este adevărat, versiunea exclusiv digitală a fost disponibilă pentru public din 15 mai. Este un disc dedicat integral muzicii lui Edward Elgar, având-o în prim plan pe violonista britanică Nicola Benedetti, cea care a obținut un premiu Grammy anul acesta pentru un album cu muzică de Wynton Marsalis, înregistrat alături de dirijorul român Cristian Măcelaru.

Și vom asculta una dintre cele mai de succes lucrări scrise de Edward Elgar – Concertul său pentru vioară și orchestră, o lucrare de ample dimensiuni – durează aproape 50 minute -, opus definitivat în 1910 și care s-a bucurat instantaneu de mare succes. Lucrarea a fost inspirată și dedicată lui Fritz Kreisler, cel care a și interpretat-o la premiera din 1910, sub bagheta lui Elgar însuși. Prima înregistrare integrală a acestui concert datează din 1932 și l-a avut în prim plan pe tânărul Yehudi Menuhin, care atunci avea doar 16 ani. Edward Elgar nu a fost întotdeauna un compozitor la modă – în anii de după al doilea război mondial fusese aproape uitat în Marea Britanie, însă nu și acest concert pentru vioară și orchestră care a continuat să fie cântat și care, mai ales în anii 2000, a fost des abordat de violoniștii contemporani.

Este un concert foarte dificil pentru interpret, însă cu o muzică plină de substanță, care poate fi ușor receptată de publicul de astăzi. Nicola Benedetti a înregistrat acest concert alături de Orchestra Filarmonicii din Londra, condusă de Vladimir Jurowski – o versiune în care simțim mâna fermă a unui dirijor dăruit, calitatea unei orchestre compacte și maleabile, extrem de importantă în cadrul unui discurs elaborat pe atâtea planuri, cum este cel orchestral din acest concert. Nicola Benedetti, o violonistă scoțiană de 33 ani, navighează atent și dăruit în această partitură dificilă, mereu în permanent dialog cu orchestra. O audiție interesantă și benefică.

Violonista Nicola Benedetti a inclus și 3 miniaturi pentru vioară și pian, înregistrate în februarie 2020 alături de pianistul ruso-britanic Petr Limonov. Dacă în concertul lui Elgar, am descoperit o violonistă de forță, cu anvergură și panaș, în aceste trei miniaturi ni se relevă o violonistă care înțelege perfect sensul nostalgic al pieselor interpretate și știe să stăpânească minunat rubato-ul romantic. O delectare!

Cristina Comandașu