ACUM:
19.00
Despre muzică și viață cu...

Urmează: 20.00 Jazzy hour cu Berti Barbera Berti Barbera vă aduce albumul săptămânii.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor anterioare: 2020 |2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Kurt Elling: albumul 'Secrets are the best stories' - Jazzy Hour, 30 iunie 2020

Album lansat pe 3 aprilie 2020

Au existat câțiva soliști de jazz care pe lângă personalitatea vocală, prezența magnetică și dorința de a exprima și dincolo de nota muzicală, au contribuit cu texte la piese care initial nu au fost scrise pentru voce. Practic, scriau versuri la orice temă îi atrăgea, lărgind astfel repertoriul mare cu piese diferite și spectaculoase. Îi amintim aici pe Jon Hendricks, pe Mark Murphy care au scris texte pe măsura frumuseții pieselor pe care le alegeau sau pe Mose Allison, care modifica sau adauga conținut literar repertoriului abordat.

Aceeași tendință observăm și la unul dintre cei mai buni vocaliști de jazz contemporani, Kurt Elling, care pe lângă extinderea de până acum a înțelesului de piesă jazz către conținutul social și filosofic, pe albumul "Secrets are the Best Stories", într-un inspirat parteneriat cu pianistul Danilor Perez și alți iluștri instrumentiști, adaugă texte la compoziții de Wayne Shorter, Jaco Pastorius sau Vince Mendoza si adaptează cuvintele și spiritul unor scriitori contemporani precum Toni Morrison sau Franz Wright, formând o platformă pentru un discurs elegant despre izolare, emigrație, climă și o nouă opțiune pentru a explora latura ascunsă, tăioasă și direct expusă a creativității.

Un disc pretențios dar cu un farmec propriu, rezultat din intimitatea relației dintre conținutul poetic și cel muzical, "Secrets are the Best Stories" este o colaborare cu mesaj profund și noutate muzicală, cu o intenție serioasă de a extinde și reformula posibilitățile jazz-ului vocal.


Berti Barbera