ACUM:
22.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor anterioare: 2020 |2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul ”Fading – The Gesualdo Six”, CD review 23 mai 2020

"Fading" se numește ultimul album lansat de ansamblul "Gesualdo Six", condus de Owain Park. Să facem cunoștință: sunt șase voci reunite pentru prima dată în anul 2014 pentru a interpreta Tenebrae Responsories pentru Joia Mare de Carlo Gesualdo la Colegiul Trinity din Cambridge. De atunci "Gesualdo Six" cuceresc scenele lunii în apariții de neuitat. Modul în care vocile se îmbină, timbrul asemănător, omogenitatea și calitatea interpretărilor sunt absolut extraordinare, astfel încât comentariile presei de specialitate țin să sublinieze profilul excepțional al acestui tânăr ansamblu.

"Fading" este cel de-al treilea album lansat sub sigla Hyperion, în 24 februarie 2020, are ca profil o muzică scrisă special pentru serviciul religios de seară, oferindu-ne o paletă stilistică ce pornește de la Hildegard von Bingen până în prezent. Interesant este în acest nou album modul în care sunt îmbinate lucrări din Evul Mediu sau Renaștere cu cele contemporane - acest joc al armoniilor, al limbajelor, mereu într-o interdependență neașteptată determină o dinamică particulară, un caracter care are darul de a surprinde, chiar dacă fondul general este unul meditativ, contemplativ aș spune, atât de bine reliefat în culorile blânde și perfect armonizate ale vocilor acestor tineri artiști.

Câteva cuvinte despre dirijor - Owain Park, inițial organist și trompetist, pasionat de improvizație, este absolvent al Colegiului Trinity din Cambridge unde a lucrat cu John Rutter. Are un master în compoziție, lucrările sale sunt interpretate deja de ansambluri ca "Tallis Scholars" și "Aurora Orchestra" (vom asculta și noi una dintre compozițiile sale). In calitate de dirijor, el a colaborat până în prezent cu "BBC Singers", "Cappella Cracoviensis", "Academia de Muzică Veche" și "Corala Cambridge". Dar declară faptul că doar alături de ansamblul său "Gesualdo Six" a regăsit sentimentul cu totul special de a face o muzică angajată, plăcerea de a cânta împreună fapt ce l-a determinat să pornească în această călătorie atât de interesantă. Dacă apreciați muzica veche, veți regăsi în cuprinsul acestui album nume consacrate - Carlo Gesualdo, William Byrd, Nicholas Gombert, Luca Marenzio, Hildegard von Bingen, Christopher Tye, Alonso Lobo. Dacă admirați discursul contemporan și vă preocupă ideea de a descoperi ceea ce este mai nou în sfera muzicii corale, atunci intră în scenă autori precum Jonathan Seers, Veljo Tormis, Sarah Rimkus, Gerda Blok-Wilsonx și Owain Park. Și astfel, cele două tabere sunt aduse la unison.

Marina Nedelcu