ACUM:
21.00
Concertele Radio România Muzical (R)
Înregistrări recente din fonoteca noastră.
Urmează: 22.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor anterioare: 2020 |2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Concerte pentru vioară și orchestră de Igor Stravinski și Philip Glass - CD Review, 16 mai 2020

Nume noi apar mereu în lumea muzicii, noi artiști pe care îi admirăm, care ne uimesc și ne oferă momente de neuitat prin muzica lor, "unul dintre cele mai nobile gesturi de iubire pe care ființele umane și le pot oferi unii altora" - am citat un autor italian, Antonio Pistara. Un astfel de caz este cel al violonistului David Nebel, care și-a lansat albumul de debut la prestigioasa Casă de discuri Sony, în 1 mai 2020. Născut cu 24 de ani în urmă, absolvent al Conservatorului din Zürich, orașul natal, David Nebel a studiat și la Viena cu Boris Kuschnir, profesorul lui Nikolai Znaider și Julian Rachlin, la Graz cu Yair Kless și din 2013 a lucrat cu Alexander Gilman, leader-ul ansamblului "LGT Young Soloists".

De la început vorbim despre performanțe - după câteva concursuri importante câștigate, deja David Nebel este un colaborator apropiat al dirijorului Kristjan Järvi, și el protagonist al acestui album ce cuprinde două Concerte pentru vioară și orchestră semnate Philipp Glass și Igor Stravinski - deja David Nebel cântă pe o vioară Stradivarius datată 1707 , deja la vârsta de 22 de ani i se dedica un concert, special compus pentru el de Gediminas Gelgotas, un creator lituanian, concert interpretat în primă audiție mondială în 2018, la Kissinger Sommer Festival din Sudul Germaniei în prezența Filarmonicii Mării Baltice conduse de Kristjan Järvi. Îi ascultăm și noi interpretând de această dată, Concertul pentru vioară și orchestră de Igor Stravinski.

Dar compact discul începe cu un Concert semnat în 1987 de Philip Glass, violonistul David Nebel fiind acompaniat în acest caz de Orchestra Simfonică din Londra. Este una dintre cele mai iubite partituri din creația acestui promotor al minimalismului, accesibilă, cu structuri care se repetă în mod obsesiv. Avem o formă tipică pentru un concert, trei părți compuse cu gândul la tatăl său, după cum declară Philip Glass, interpretat cu multă energie și pasiune, cu un sunet frumos conturat și o muzicalitate remarcabilă de acest tânăr și foarte promițător violinist.

Concertul în Re major de Igor Stravinki, o partitură a anului 1931, este înregistrat cu Filarmonica Mării Baltice, un ansamblu de care David Nebel se simte foarte apropiat, la fel de dirijorul Kristian Järvi, cel care a înființat această orchestră, un model pentru violinist ca muzician și leader. "El face muzică la un nivel atât de înalt, cu o atitudine extraordinară ce ține de modul în care abordează muzica contemporană, modul în care motivează muzicienii tineri, îi face să trăiască muzică și să iubească această experiență. Este pachetul complet și te inspiră atât de mult".

Igor Stravinki în perioada sa neoclasică, semna această partitură inedită în patru părți, după modelul unui Concerto grosso baroc, adus desigur, în perimetrul secolului XX. Fiecare parte începe cu același acord în stări diferite, cu dialoguri între grupuri de instrumente și vioara solistă, în această versiune păstrând alura percutantă, focalizată asupra interdependenței între solist și orchestră, cu o energie debordantă, ironie, o precizie ritmică absolut necesară și imperios realizată de violinist, și o agerime acidă în câmpul virtuozității, ce subliniază stilul autorului baletelor "Pasărea de Foc" și "Petrușca" . Acest concert a fost interpretat de-a lungul timpului de Arthur Grumiaux, Isaac Stern, David Oistrah, Viktoria Mullova, Hilary Hahn, Patricia Kopatchinskaja. Cu nimic mai prejos, David Nebel își afirmă punctul de vedere, într-o manieră energetică, demnă de toată admirația.

David Nebel - Concerte pentru vioară și orchestră de Philip Glass și Igor Stravinski este spectaculos album de debut care va atrage cu siguranță atenția iubitorilor de muzică de pretutindeni, este un promițător început al unei cariere de anvergură.

Marina Nedelcu