ACUM:
19.00
Despre muzică și viață cu...

Urmează: 20.00 Jazzy hour cu Berti Barbera Berti Barbera vă aduce albumul săptămânii.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor anterioare: 2020 |2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

'West Eastern Divan Orchestra', dirijor Daniel Barenboim - Music box, 23 martie 2020

Un album a cărui lansare a fost programată inițial pe 20 martie, dar care a fost decalată pentru 3 aprilie: sunt înregistrări realizate de West Eastern Divan Orchestra, dirijor Daniel Barenboim, având în comun creația lui Ludwig van Beethoven - Triplul concert și Simfonia a VII-a.

O galerie ilustră de soliști pentru triplul concert conceput pentru vioară, violoncel, pian și orchestră: Anne Sophie Mutter, Yo Yo Ma și însuși Daniel Barenboim.

În urmă cu 40 ani, Mutter și YoYo Ma erau soliștii acestui triplu concert, într-o altă înregistrare, alături de Mark Seltzer, sub bagheta lui Herbert von Karajan. În 2019, când a fost înregistrat discul pe care-l ascultați astăzi, s-au împlinit 20 ani de la înființarea West Eastern Divan Orchestra, acest ansamblu care vorbește despre colaborare și solidaritate între popoare și religii, condus de Daniel Barenboim. Iar în 2020, sărbătorim, cum știm cu toții, 250 ani de la nașterea lui Beethoven.

Iată suficiente motive ca albumul să aibă rezonanțe speciale.

Însă cred că mai mult decât toate acestea, vorbesc muzica, în sine, și interpretarea excepțională pe care o propun pentru Triplul concert de Beethoven cei trei soliști, alături de o orchestră foarte flexibilă și plină de entuziasm: recunoaștem măiestria unor mari muzicieni, cu o importantă experiență, cu personalități diferite, dar totuși, fericit împletite în această înregistrare: impetuoasa Mutter, liricul Yo Yo Ma și echilibratul Barenboim.

O versiune de zile mari pentru Triplul concert de Beethoven.

Un disc Beethoven pentru a marca 20 ani de existență ai West Eastern Divan Orchestra, la una dintre marile case ale lumii – nu poți să nu apreciezi sunetul impecabil marca Deutsche Grammophon.

Știu că trăim cu toții zile speciale; viața ne-a fost schimbată din temelii și sper ca în această viață să nu mai fim nevoiți să trăim efectele unei pandemii cu aceste consecințe atât de dramatice pentru întreaga omenire. Nu m-am putut împiedica să nu mă gândesc, ascultând acest album, că Simfonia a VII-a de Beethoven este ceea ce avem nevoie pentru aceste zile – de la atât de dureroasa și tensionata parte a doua, descriind perfect timpurile pe care le trăim, la optimismul și fericirea din partea a IV-a. Sunt atâtea alte versiuni ale acestei simfonii; însă West Eastern Divan condusă de Daniel Barenboim își găsește personalitatea proprie – cu construcții și linii ample, categoric expuse, cu tensiunea necesară, dar și entuziasmul specific muzicienilor tineri – adică majoritatea celor care compun acest ansamblu. Dacă aveam nevoie de o versiune a Simfoniei a VII-a de Beethoven care să aducă speranță – aceasta este.

Cristina Comandașu