ACUM:
16.00
Compozitorul săptămânii
2 ore cu unul dintre titanii muzicii clasice
Urmează: 17.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 17.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor anterioare: 2020 |2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Ola Gjeilo - albumul Night

Un album mai neobișnuit, dedicat unui singur compozitor, care apare aici si in ipostaza de interpret: Ola Gjeilo, autor al albumului Night.

Il urmaresc pe Ola Gjeilo din 2016, de când a apărut la casa Decca albumul care îi poartă numele, primul pentru cunoscuta casă britanică.

Il urmăresc cu interes pe acest compozitor norvegian care are curajul ca într-o lume a disonanțelor, să folosească un limbaj consonant, emoțional și totuși personal, care are succes și pentru un public mai larg. Nu sunt o susținătoare a ideii că disonanța este obligatorie în muzica cultă contemporană, dar sunt o sustinătoare a ideii că arta trebuie să gasească o cale de rezonanță către public, să fie relevantă - compozitorul nu poate sta într-un turn de fildeș.

Albumul Night vorbeste despre această idee: piese pentru pian interpretate chiar de compozitor, inspirate de atmosfera nocturna din orasul unde Ola Gjeilo locuieste de mai multi ani, New York. O ocazie de a aduce pentru publicul contemporan ceva ce multi cauta: liniste, serenitate, intr-o lume agitata, un malaxor continuu pentru nervi și spiritualitate.

Ola Gjeilo are 41 ani, s-a nascut in Norvegia si a studiat în țara natala, dar si la Juilliard School din New York și la Colegiul Regal de muzică din Londra. In prezent, locuieste la New York si lucreaza ca freelancer, in calitate de pianist si compozitor.

Ola Gjeilo a semnat doua albume pentru Decca, Night este al treilea. Primele doua cuprindeau muzica corala, in cea mai mare parte, Gjeilo fiind de altfel recunoscut drept unul dintre cei mai importanți compozitori de muzica corală din vremurile noastre.

Acum, vine cu un album cu lucrari pentru pian solo, pe care el insusi le interpreteaza - ar putea parea simplist, insa nu este deloc asa. Muzica lui Gjeilo poate parea simpla, sau cel putin, necomplicata, insa este directa, emotionanta, inspiratoare - adica ceea ce cred ca trebuie sa fie Muzica in general.

Albumul Night se lansează pe 24 ianuarie 2020 și poate fi ascultat în premieră românească pe 27 ianuarie, ora 19.00, la Radio România Muzical. 

Cristina Comandașu