ACUM:
20.00
Jazzy hour cu Berti Barbera
Berti Barbera vă aduce albumul săptămânii.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor anterioare: 2020 |2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Violoncelistul Sheku Kanneh Mason și Orchestra Simfonică din Londra, dirijor Sir Simon Rattle - Music box, 13 ianuarie 2020

Un disc cu înregistrări semnate de violoncelistul britanic Sheku Kanneh Mason, revelația discografică a anului 2018 pe teritoriu britanic; casa Decca a pregătit acest disc apărut pe 10 ianuarie 2020, unde regăsim Concertul pentru violoncel și orchestră de Edward Elgar, alături de piese pentru violoncel și mici ansambluri camerale, scrise în aceeași perioadă cu opusul lui Elgar.

Primul disc al lui Sheku Kanneh Mason pentru casa Decca a apărut în ianuarie 2018 și a fost una dintre senzațiile pieței britanice de disc. Piesa centrală a acestui al doilea album este Concertul op. 85 de Edward Elgar, astăzi, una dintre lucrările de rezistență din repertoriul concertant pentru violoncel, compus în anul 1919 – Sheku și-a dorit să marcheze cu interpretarea sa 100 ani de la compunerea acestei lucrări de mare importanță pentru violonceliști. Pare ciudat, astăzi, când ne gândim că acest concert a stat mai bine de 40 ani ascuns în sertare – abia după ce Jacqueline Du Pre a început să-l cânte, concertul lui Elgar s-a bucurat de popularitate, iar Sheku Kanneh Mason și-a dorit să marcheze cu acest disc și o reverență a sa în fața uneia dintre violoncelistele sale favorite, extraordinara Jacqueline Du Pre.

Decca a oferit cele mai bune condiții pentru înregistrarea acestui concert: celebrele studiouri Abbey Road, minunata Orchestră Simfonică din Londra, dirijată de Simon Rattle. Versiunea lui Sheku Kanneh Mason este foarte sensibilă; ar fi fost însă nevoie de mai multă experiență și vână, însă poate așteptăm, totuși, prea mult de la un muzician de 20 ani, încă student la Academia Regală de Muzică din Londra.

Pe acest disc figurează și o serie de miniaturi compuse aproximativ în aceeași perioadă cu opusul lui Elgar – majoritatea transcrise de Simon Parkin special pentru această producție. Elgar și-a compus concertul pentru violoncel și orchestră în 1919, în atmosfera apăsătoare care a urmat primului război mondial – iar lucrările camerale de pe acest disc păstrează aceeași amprentă nu neapărat tragică, însă cert, elegiacă. Sunt opusuri pe care rar avem șansa să le ascultăm, cele mai multe dintre ele – de la Romnața lui Edward Elgar, la Preludiu lui Ernest Bloch.

Sheku Kanneh Mason este muzicianul care în 2016 cucerea distincția BBC Young Musician of the year, primul interpret de culoare care reușea această performanță în ultimii aproape 40 ani. Dar mai ales, este violoncelistul care a căpătat notorietate globală în 2018, când a cântat la nunta prințului Harry al Marii Britanii cu Meghan Markle. La finalul anului 2019, devenea și membru al Ordinului Marii Britanii pentru servicii aduse muzicii. Pentru un tânăr de 20 ani, sunt performanțe importante și care-l obligă foarte mult – în mod evident, este foarte talentat și provine dintr-o familie de talente: are încă 6 frați muzicieni, de altfel, și pe acest disc apare acompaniat de fratele său, violonistul Braimah Kanneh Mason.

Însă tipul de repertoriu pe care l-a ales pentru acest disc necesită mai multă maturitate, experiență de viață și artistică – talentul nu este aici suficient, pentru că și repertoriul este de mare adâncime și poate cu o nuanță de tragism pe care Sheku nu o poate înțelege încă. Este un proiect interesant: muzica lui Elgar și a contemporanilor săi – în preajma primului război mondial, însă sunt convinsă că peste 20 ani, altfel va privi interpretarea acestor lucrări.

Cristina Comandașu