Apoi: 9.50
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Daniel Barenboim & West Eastern Divan - celebrating 20 years

Un disc apărut sub semnul casei Peral music în 4 octombrie 2019 - West Eastern Divan Orchestra și Daniel Barenboim pe un album care sărbătorește 20 ani de la înființarea acestui ansamblu orchestral ce reunește muzicieni evrei și arabi.

Discul cuprinde două lucrări, ambele înregistrate în concerte live: Poemul simfonic op. 35 Don Quixote de Richard Strauss și Boleroul de Maurice Ravel. Lucrarea lui Strauss a fost captată în august 2017 la Teatrul Colon din Buenos Aires. Soliști ai West Eastern Divan Orchestra au fost atunci Miriam Manasherov - vioară, Michael Barenboim - violă și Kian Soltani - violoncel.

Daniel Barenboim este cunoscut nu doar pentru impresionanta sa statură de muzician - unul dintre cei mai buni pianiști și dirijori ai ultimelor decenii, dar și pentru implicarea sa în acțiuni sociale de largă amploare. Pentru că astfel poate fi numit unul dintre proiectele principale purtând semnătura lui Daniel Barenboim - West Eastern Divan, această orchestră fondată în 1999 de Barenboim, alături de prietenul său, palestinianul Edward Said. Astăzi nu mai vorbim doar despre această orchestră, al cărei nume a fost inspirat de Johann Wolfgang Goethe, ci și de Academia Barenboim Said de la Berlin, unde tineri muzicieni din toată lumea primesc îndrumare și sprijin, unii dintre ei, veniți din România.

West Eastern Divan Orchestra este sprijinită din 2002 de statul spaniol - în fiecare vară, orchestra se reunește și studiază în Andaluzia, pentru turneele care o aduc apoi în întreaga lume. S-a pornit de la un proiect social - Barenboim a vrut să demonstreze că muzica îi poate pe israelienii și palestinieni despărțiți de conflictele armate - însă West Eastern Divan a devenit în acești 20 ani un ansamblu respectat pentru realizările sale profesionale - turnee, discuri, concerte în compania unor nume de cel mai înalt nivel.

Cei 20 ani de activitate sărbătoriți de West Eastern Divan au însemnat în 2019 un turneu cu opriri la Sevilla, Buenos Aires, festivalul BBC Proms de la Londra, festivalul de la Salzburg, Waldbuhne din Berlin și festivalul de la Lucerna. Pentru prima dată, s-a alăturat Orchestrei West Eastern Divan violonista Anne Sophie Mutter. Iar acum, există și acest disc cu lucrări de Strauss și Ravel, apărut sub egida casei Peral music, un brand gândit de Deutsche Grammophon special pentru proiectele lui Daniel Barenboim.

Strălucitor, profesionist și plin de exuberanță - Bolero-ul de Maurice Ravel, înregistrare din concert cu West Eastern Divan Orchestra, dirijor Daniel Barenboim.Cristina Comandașu