Apoi: 9.50
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'Renée Fleming - Lieder' - CD Review, 30 noiembrie 2019

Toți cei care o admiră pe soprana Renée Fleming vor asculta cu plăcere ultimul său album de Lied-uri apărut sub sigla Decca în 14 iunie 2019. Trei autori se regăsesc în cuprinsul acestui material înregistrat în două perioade distincte - selecția de Lied-uri de Johannes Brahms și ciclul "Dragoste și viață de femeie" de Robert Schumann, în care Renée Fleming este acompaniată de pianistul Hartmut Höll datează din 2017, iar ciclul de Lieduri op.44 pe versuri de Friedrich Rückert pentru voce și orchestră de Gustav Mahler a fost realizat în 2010 în compania Orchestrei Filarmonicii din München, conduse de Christian Thielemann.

Amprenta vocală distinctă a acestei mari soprane acum deja trecând pragul celor 60 de ani, rămâne emblematică pentru toți iubitori operei, care cu siguranță, odată cu fiecare nouă apariție discografică a artistei păstrează în memorie, sau în subconștient neuitatele roluri mozartiene, pe Manon, Rusalka, și toate celelalte roluri importante din operele lui Richard Strauss sau Händel - pentru a numi doar câteva dintre punctele culminante ale unei cariere extraordinare. De această dată o ascultăm cântând Lied-uri pe Renée Fleming, cu toată această zestre uriașă în ADN-ul său artistic, și nu putem exclude anvergura interpretei de operă, care aduce acest profil chiar și în câmpul unor lieduri aparent de o mare simplitate. Chiar i se reproșează acest lucru, fără a se realiza faptul că poate acest modus vivendi atât de puternic acaparează totul, domină cu a sa maximă sensibilitate, efuziune și dramatism fiecare fibră sau nuanță muzicală, chiar a unui simplu Wiegenlied de Johannes Brahms.

Mi-am propus, pentru că timpul este scurt să ascultăm selecțiuni semnate de toți cei trei autori germani incluși în acest album de Lied-uri - un capitol la care soprana americană revine după 20 de ani și adaugă poate, un sentiment de nostalgie pe fondul vocii sale atât de nuanțate și de frumos arcuite în câteva dintre lied-urile disparate ale lui Johannes Brahms, în Schumann - "Dragoste și viață de femeie", un portret din care reținem momentele exuberante, și, cred, punctul culminant al acestui album - în Lied-urile pentru voce și orchestră de Gustav Mahler pe versuri de Friedrich Rückert. Aici glasul sopranei Renée Fleming pare că este pus cel mai bine în valoare, în acest luxuriant scenariu orchestral, potrivit cu amplitudinea și profilul său. Și regăsim emoția profundă, căldura interioară, și mai ales sonorități de o rafinată conduită, în frazări ample și nuanțate. Frapează doar dimensiunea acestor opusuri - pentru că uiți instantaneu, în această plăcută ambianță că este vorba doar despre un ciclu de Lied-uri.

Veți regăsi și acest album în proiectul Discurile anului 2019 la Radio România Muzical.

Marina Nedelcu