Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'The genesis of the Goldberg Variations' CD Review, 30 noiembrie 2019

Atrage atenția un nou album Bach semnat de pianistul și compozitorul André Parfenov "The Genesis of the Goldberg Variations" - apărut sub sigla Naxos în 19 iulie 2019. Câteva cuvinte despre protagonist, născut în vechiul oraș prusac Königsberg, din 1945 devenit Kaliningrad. Respectând geografia locului, André Parfenov este rus după tată și german după mamă, fiind format deopotrivă la Conservatorul Piotr Ilici Ceaikovski din Moscova și la Academia Folkwang din Essen, un pianist de concert recunoscut, dar și un foarte bun improvizator, care și-a dezvoltat acest dar. Ca atare se vorbește tot mai mult despre compozitorul André Parfenov, care a semnat până în prezent un Omagiu adresat lui Ravel pentru mâna stângă, un Concert pentru vioară și orchestră dedicat lui Vadim Repin, nenumărate Balete pentru compania lui Robert North, premiate de-altfel cu distincții importante. Acum vorbim despre noi Variațiuni Goldberg semnate de Parfenov, prezentate în albumul de față, după original. Cu alte cuvinte, inițial ascultăm în interpretarea pianistului André Parfenov, integral, Variațiunile Goldberg BWV 988 de Johann Sebastian Bach. Și descoperim o versiune personală, cu o Arie neliniștită, romantică în sens tumultuos, la polul opus față de un Glenn Gould, sau Murray Perahia, cu linii contrastante, legato-uri și rubato-uri surprinzătoare - virtuozități tranșante, răspicate uneori, accente percutante, dar și episoade cu transparențe rarefiate, diferențe de tușeu, în orice caz într-un caracter extrovertit. Tabloul este extrem de variat, ca și când ar îngloba întreaga istorie a stilurilor de interpretare pianistice. De ce nu ? Variațiunile Goldberg de Bach devin în accepțiunea lui André Parfenov recipiente universale de interpretare. Îl regăsești aici și pe Beethoven, și pe Liszt, și pe Chopin - uneori și pe Bach.

”The genesis of the Goldberg Variations”  devine cu adevărat interesant în momentul în care André Parfenov propune o lucrare proprie inspirată tocmai din aceste iconice Variațiuni Goldberg de Bach. Noile Variațiuni debutează cu o Introducere, Arie, 12 Variațiuni și Final - o introducere în care pianul este tratat precum o harpă, o Arie la rândul ei variată, aidoma unei narațiuni îmbogățite cu propriul material într-un Canon alla quinta. Surpriza vine odată cu prima Variațiune, care primește anvergura unui Rahmaninov modernizat. Și lucrurile evoluează - spre influențe jazzistice, sau spre Jocurile de apă ale lui Maurice Ravel, chiar și Chopin în registrul Studiile sale arpegiate apare în peisaj, sau în note mai moderne - Hindemith, Webern, și chiar ritmuri de tango. Și accentele neo-clasice revin, cum este și firesc.

Cert este că dacă în interpretarea propriu-zisă a Variațiunilor Goldberg de Bach am intuit o paletă stilistică universală la capitolul interpretare, acum o regăsim la nivel compozițional. André Parfenov stăpînește cu dezinvoltură registrul componistic european, jongleză cu imagini extrem de variate și creează o lucrare aidoma unui caleidoscop, în care se împletesc trecutul și prezentul. Și certifică talentul său variațional ieșit din comun. La final aflăm și faptul că această muzică deja a fost transformată într-un balet. Nici nu se mai pune problema de a trata insomnii.

"The genesis of the Goldberg Variations - J.S. Bach - André Parfenov" aparține seriei Discurile anului 2019 la Radio România Muzical.

Marina Nedelcu