Apoi: 9.50
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'El Chan - Katia și Marrielle Labeque: Bryce Dessner ' - CD Review, 9 noiembrie 2019

Surorile Katia și Marrielle Labèque propun un nou album alcătuit din lucrări semnate de compozitorul american Bryce Dessner, lansat în 3 mai 2019 sub sigla Deutsche Grammophone - Bryce Dessner un nume cunoscut amatorilor de indie rock, este membru al grupului "The National", absolvent al Universității Yale din Conneticut și pasionat compozitor de muzică clasică. Această plurivalență surprinde, mai ales prin performanțele și nivelul atins. Grupul american "The National", în care Bryce Dessner este chitarist are deja în palmares un premiu Grammy câștigat în 2017 pentru cel mai bun album de muzică alternativă - "Sleep well beast". În sfera muzicii contemporane, același Bryce Dessner se bucură de un prestigiu remarcabil, printr-un catalog de lucrări de factură orchestrală și camerală comandate de mari orchestre - Filarmonica din Los Angeles, ansamblul Intercontemporain, Muzeul Metropolitan pentru Filarmonica din New York, Cvartetul Kronos, Barbican Center din Londra, Baletul din New York , Festivaluri din Sydney, Edinburgh și multe altele. Este cu totul uimitor!

Despre Bryce Dessner, Steve Reich declară că este "un compozitor important cu o tehnică dezvoltată și o voce emoțională intensă - vocea generației sale." El s-a născut în 1976, a început să studieze chitara clasică, susținea recitaluri și în paralel a înființat împreună cu fratele său un grup de rock. I s-a spus că nu poate face ambele lucruri, dar după cum declara într-un interviu, a considerat perspectiva greșită. "Într-o zi aceste experiențe diverse vor fi mai bogate și mai pline de satisfacții decât a merge pe un singur drum". Â

Este exact fenomenul la care asistăm. Alături de toate instituțiile și ansamblurile deja amintite, și surorile Katia și Marrielle Labèque i-au comandat lui Bryce Dessner un Concert pentru două piane și orchestră, finalizat în 2017 și interpretat în primă audiție un an mai târziu. A sosit momentul să fie imortalizat și pe disc acest concert, în prezența Orchestrei din Paris, conduse de Matthias Pintscher. Exact ceea ce vom asculta acum - o muzică spectaculoasă din toate punctele de vedere. Tte captează ritmurile de o varietate surprinzătoare , culorile , modul de tratare a motivelor, construcția întregului, viu, intens, provocator. Nu ai cum să rămâi indiferent în fața muzicii lui Bryce Dessner, care înțelege întru totul ideea de virtuozitate, de incisivitate, de spectacol pe care un concert o presupune. Și totul este atât de modern, de actual, post-minimalism elaborat și totodată accesibil.

Albumul "El Chan" cuprinde în integralitate lucrări semnate de acest compozitor american, special pentru surorile Labèque, pe care le consideră ca o familie din momentul în care s-a mutat la Paris. Nu este prima lor colaborare. Amintesc și piesa "El Chan", o Suită pentru două piane compusă în 2015, pe care cele două pianiste au prezentat-o în turneele lor, inclusă și ea în acest album, alături de piesa Haven pentru două chitare și două piane, cu cele mai vizibile trăsături minimaliste, și poate cea care apropie cel mai mult și surprinde de fapt preocupările atât de diferite ale muzicianului.

Bryce Dessner - o imensă inteligență artistică ! Este adevărat după o primă audiție, muzica te captează într-o asemenea măsură încât impulsul este de a vorbi în primul rând despre compozitor. Desigur, și cele două surori pianiste și-au demonstrat cu nenumărate ocazii valențele artistice și acum întregesc această imagine a excelenței, dar prin inedit și surprizele pe care le oferă, Bryce Dessner reține toată atenția. Citez dintr-o cronică apărută pe site-ul ResMusica : " După toate experiențele asumate de artist, indie rock, folk, jazz, muzică clasică , el nu poate fi decât personajul renascentist al secolului XXI, iar "El Chan" o dovedește".

Marina Nedelcu